Un rege între mineri

Perioada interbelică – minerii ajutau la reconstrucția țării, arată arhivele. În acea perioadă, Regele Mihai I a poposit la Petrila. La vârsta de 13 ani, Majestatea Sa a ajuns la Petrila unde a vizitat Spălătoria de cărbuni Petrila, “perla coroanei tehnice a industriei carbonifere a Văii Jiului” . Este prima vizită a Regelui Mihai I în Petrila. A doua vizită are loc după un an de zile. La 15 iunie 1935, Marele Voievod, însoțit de colegii și profesorii săi, sosește din nou la Petrila, unde a vizitat Mina Deak, Spălătoria de cărbuni, Popicăria și Parcul Nicolae Teodorescu.

“Ziua de 15 iunie a fost o sărbătoare pe care populația și copiii de la școala din Petirla nu o vor uita. Măria Sa a binevoit să facă cinste Coloniei Ferdinand, alegându-și ca popas de recreație și loc de examen, după excursia făcută și vizitarea Spălătoriei și Minei Petrila, Parcul N. Teodorescu, de care a rămas pe deplin mulțumit. Încă de la orele 9 dimineața, copiii de școală, îmbrăcațI în costume naționale, în frunte cu învățătorii, au făcut front la intrarea în parc. Parcul, un loc de recreație minunat, frumos pavoazat cu drapele naționale, chișcurile îmbrăcate în scoarțe naționale, dintre care unul special, împodobit pentru Măria Sa, ca și florile din ronduri și fânul de curând costi, erau de asemenea nerăbdătoare de a primi cât mai curând pe împăratul Mic de a-l vedea, de a se simți lângă el. La ora 11,30, Măria Sa, însoțit de suita și dnii subsecretar de stat E. Titileanu, prefect dr. R. Miocu, director general al Soc. Petroșani I.E. Bujoiu, directorul al Grupului Petroșani Timoc, precum și de dnii șefi ai exploatărilor locale, își face aparația în exclamațiunile frenetice ale școlarilor  și populației entuziasmate”, relatează presa vremii.

Regale a fost întâmpinat Tilici Rodica, o elevă premiantă. A vizitat un parc și a servit diferite gustări.

“În drum, eleva Tilici Rodica, premianta clasei a II-a din localitate, înmânează Marelui Voievod un buchet de trandafiri, făcându-i urarea Bine ați venit, Măria Ta! În poarta parcului, marele Voievod este primit de șeful Serviciului de întreținere local al Soc. Petroșani, d. I Tilici, care împreună cu d. prefect Romulus Miocu conduc mai departe pe Marele Voievod în localul unde a urmat mai apoi examenul. După prezentările făcute ad-hoc, Soc. Petroșani, prin îngrijirea lui C. Romală, a servit diferite gustări excelente Augustului oaspete și celor ce-l însoțeau”, mai notează arhivele timpului.

Regele a fost constrâns să renunțe la tron pentru a salva viața a 1000 de studenți, Regele Mihai I a plecat în exil. La 30 decembrie 1947, Regele Mihai a semnat abdicarea.  Un parc din orașul Petrila ar urma să poarte numele Regelui Mihai I.

“În memoria Regelui Mihai, care în timpul vieții nu a fost străin de meleagurile Petrilei, considerăm că schimbarea denumirii Parcului Tineretului (fostul Parc Nicolae Teodorescu), din orașul Petrila, în Parcul Regele Mihai I, va ține vie imaginea acestuia în timp”,  spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Regele Mihai I s-a stins din viață la data de 5 decembrie 2017, la reședința Sa din Elveția.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *