Valea Jiului, un tot unitar pentru dezvoltare

Valea Jiului ar trebui să formeze un tot unitar pentru a se putea dezvolta. Trei din cei șase primari ai Văii Jiului au participat la cel mai mare târg de investiții din Europa. După vizita în Munchen, Germania, s-a desprins o singură concluzie: CONURBAȚIA este singura șansă a Văii Jiului de a se dezvolta. Valea Jiului trebuie să se unească și să se prezinte la astfel de evenimente cu proiecte integrate și clare.

“Am fost la cel mai mare târg de investiții din Europa, a fost o reușită, am văzut exact cam cum se pune problema legată de investiții și de investitori. Surpriza plăcută a fost că am întâlnit acolo administrații publice din România care sunt prezente de 10 ani la acest târg și care au început să aibă rezultate foarte bune. Valea Jiului va trebui, așa cum încercăm să facem, să ne prezentăm unitar și să mergem cu o idee foarte compactă și foarte clară despre ceea ce dorim să facem în toată Valea Jiului pentru că așa separat, fiecare oraș, are șanse mai mici. Ar trebui să vorbim de o viitoare conurbație, dar o fază premergătoare ar putea fi această asociere care ar putea să pregătească infrastructura pentru această conurbație pe care vrem sau nu vrem, mai devreme sau mai târziu de va întâmpla”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Varianta conurbației sau a asocierii nu le este străină primarilor din Valea Jiului. În anii trecuți s-au semnat acorduri în acest sens, însă totul a fost tras pe o linie moartă. După realizarea unei asocieri, iar mai apoi a conurbației Valea Jiului, zona va trebui reprezentată periodic la astfel de evenimente care oferă vizibilitate în fața investitorilor.

“O asociere poate fi demarată mult mai ușor, o conurbație necesită timp mai mult, însă, cred că ar trebui să ne mișcăm într-un an, maxim doi să putem pune bazele la cel mai serios mod. În principiu, toți primarii din Valea Jiului sunt de acord cu aceste lucruri, urmează să se pună la punct niște detalii tehnice legate de o astfel de reprezentare. Nu este ieftin să participi la astfel de târguri, dar fără să fi prezent lumea nu știe de tine”, a mai spus sursa citată.

Investitorii ar putea veni în Valea Jiului. Există mai multe argumente în acest sens.

“Există dorință din partea investitorilor de a merge acolo unde ei văd că există niște avantaje și cred că marele avantaj al Văii Jiului, încă, este această forță de muncă disponibilă și chiar dacă vorbim despre tineret sau de persoane de vârsta a doua, avem această componentă foarte importantă. Avem o instituție de învățământ superior, care este un avantaj și cred că și poziția geografică poate fi un avantaj competitiv în această competiție de a atrage investitori. Dacă nu ești prezent acolo, lumea nu știe de tine”,  a mai spus primarul din Petroșani.

Expo Real este cel mai mare târg comercial pentru bunuri imobiliare și investiții în Europa. Din 1998 este organizat de Messe München GmbH în complexul Messe München în Germania. În fiecare an, acesta acoperă o suprafață de expunere de peste 60.000 de metri pătrați, atrăgând în jur de 40.000 de participanți din peste 75 de ţări şi peste 1.700 de companii şi autorităţi locale care expun în standuri. Invest in Jiu Valley este primul brand de regiune asumat de toate administrațiile Văii Jiului. Administrațiile din Aninoasa, Lupeni, Petrila, Petroșani, Uricani și Vulcan au asigurat condițiile pentru o bună reprezentare la târgul de investitori. Astfel, a fost creată o identitate vizuală comună, un website de promovare pentru care este asigurată administrarea timp de 6 luni (investinjiuvalley.com), un clip de promovare a atracțiilor pentru investitori şi 700 de broşuri şi pliante care vor fi folosite  inclusiv după acest eveniment.

În fapt, participarea la acest târg deschide oportunitatea dialogului la nivel înalt cu mediul investițional european și internațional, oferind un cadru profesional şi o structură coerentă de dialog. Invest in Jiu Valley este un demers comun al administrațiilor locale care, cu sprijinul societății civile, al mediului academic, media și al celui privat vor asigura continuitatea în promovarea potențialului localităților din Valea Jiului.

Într-un comunicat de presă, echipa „Invest in Jiu Valley” a detaliat programul evenimentelor și întâlnirilor avute pe durata târgului:

„Cele șase administrații din Valea Jiului au participat sub brand-ul comun ”Invest in Jiu Valley”, cu intenția de a intra în contact cu mediul investițional din Europa. Evenimentul a avut o desfășurare amplă pe durata celor patru zile, cuprizând reprezentare la stand, discuții directe cu expozanți din arii similare de interes, întâlniri de lucru cu administrații pentru însușirea bunelor practici, participarea la întâlniri informale ale organizatorilor și conferințe pe temele actuale ale domeniului investițional.

Astfel, în prima zi am avut întâlniri cu cele mai mari firme europene de consultanță pentru atragerea investitorilor, reprezentanți ai regiunilor europene aflate în condiții similare cu Valea Jiului (foste bazine miniere din Polonia și Germania), dar și un dialog cu Consulul General al României la München (Doamna Iulia Ramona Chiriac) și reprezentanta Ministerul Bavarez pentru Economie, Energie și Tehnologie. Seara am participat la cele două conferințe dedicate României ca destinație investițională.

A doua zi a adus o întâlnire cu Administratorul Public al Orașului Essen, cel pe care l-am întâlnit pentru prima dată la evenimentul Cities of Tomorrow de la București, din luna februarie, dar și o continuare a dialogului cu firme de consultanță. Am înregistrat exemplul de bună practică al Municipiului Cluj Napoca și Consiliului Județean Cluj, care de mai mulți ani se promovează la acest târg, reunind într-un stand individual societățile comerciale cu un impact semnificativ pe plan local, dar în căutare de imagine și parteneri externi. Un alt exemplu pozitiv este cel al orașului Siret, de aproximativ 10.000 de locuitori, care este deja la a treia participare pentru atragerea investitorilor în parcul industrial local. Având în vedere rezultatele pozitive, Consiliul Județean Suceava s-a alăturat ulterior demersului. Un alt exemplu pozitiv este cel am Republicii Moldova, care aduce investitori europeni în Zonele Economice Libere create în proximitatea fiecărui oraș mare.

În a treia zi, după programul obișnuit, Consulatul general al României la München în colaborare cu Camera de Comerţ Timişoara au oferit o recepție oficială, prilej pentru a primi susținerea Doamnei Consul General pentru atragerea societăților comerciale interesate de profilul regiunii noastre. În general, am atras atenția prin disponibilitatea de a participa într-un demers comun al administrațiilor locale, dar și prin zonele industriale cu acces direct la infrastructura majoră sau intențiile de dezvoltare și interconectare a domeniilor schiabile. De asemenea, am stabilit vizite în teren cu reprezentanții celor mai mari companii de promovare din Europa, care și-au afirmat disponibilitatea de a media contactul cu investitorii de tradiție care, altfel, s-ar orienta în primul rând spre orașele mari ale zonei de Vest a țării. În ultima zi, reprezentanții Văii Jiului au participat la conferința dedicată României la Camera Meșteșugarilor din München, eveniment realizat pentru a permite contactul administrațiilor cu peste 100 de participanți înregistrați din partea bavareză.”

 

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *