Vârstnicii, în atenția voluntarilor

Valea Jiului este o zonă monoindustrială. Declinul industrial și-a pus amprenta asupra populației, care în majoritatea sa este formată din persoane vârstinice. Pentru că este un sector vulnerabil, persoanele trecute de vârsta a III-a sunt în atenția voluntarilor de la Caritas. În cadrul proiectului Centrul pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale în Valea Jiului finanțat de Fundația Renovabis din Germania și cofinanțat prn parteneriatele Organizației Caritas Alba Iulia cu Consiliul Local Petrila, respectiv Consiliul Local Petroșani, s-a desfășurat la Centrul de Consiliere și Sprijin Sf Varvara Petroșani, workshop-ul cu tema Metodologie și intervenție pentru vârstnicii aflați în nevoie, spațiu unde s-au întâlnit stakeholderi locali atât din administrațiile publice locale din Petroșani și Petrila, reprezentanții CIAS Petrila, Spitalul de Urgență Petroșani dar și din serviciile private de îngrijire a vârstnicului, centre rezidențiale sau de prevenție a instituționalizării vârstnicului.

Obiectivul acestui workshop a fost acela de identifica prioritățile de îngrijire ale vârstnicului din zona Văii Jiului și nu numai. Știm cu toții că zona noastră se confruntă cu o depopulare masivă în rândul persoanelor tinere și sunt foarte multe cereri în toate serviciile existente care pot asigura sprijin și suport, un trai decent pentru vârstnicii rămași singuri, fără autonomie și grijă. Au fost iterate o serie de realități, sociale cum ar fi: o cerere mare pentru locuri în centrele rezidențiale specializate în îngrijirea vârstnicului, o colaborare groaie interinstituțională în ceea ce privește sistemul medical – cel de protecție social și cel privat, probleme ce privesc personalul specializat, calificarea și competența acestuia. Participanții au  sintetizat în decursul acestor ore de consultare 3 priorități de intervenție, fiecare dintre ele cu soluția și responsabilul de a implementa soluția”, spune Alexandru Kelemen, reprezentant Caritas Petroșani.

Conform reprezentanțiilor din sistemul rezidențial de îngrijire există un număr mare de cereri de instituționalizare căruia, în acest moment, nu îi pot face față, dar mai mult decât atât, lipsa unui sistem de prevenire a instituționalizării prin servicii de tip centru de zi pentru vârstnic sau a îngrijirilor la domiciliu crează o presiune nu numai asupra sistemului social dar și al celui medical.

“Ca și soluții au fost identificate: semnarea contractelor de colaborare/contractare între instituțiile angrenate în protecția vârstnicului astfel încât să eficientizăm sistemul social, crearea de noi servicii pentru îngrijirea vârstnicului, de zi, de primire în regim de urgență, rezidențiale pentru a putea face față numărului de cereri tot mai însemnat și a efectelor demografice regionale”, mai spune Alexandru Kelemen.

Discuțiile au continuat pe mai multe paliere, fiind identificate și asociațiile sau instituțiile care trebuie să se ocupe de probleme din acest sector social.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *