Vaţa Băi, de la lux de patru stele la Scăldătoarea Săracilor

Până şi lacătul a ruginit pe complexul „LA Vaţa”, una din cele „mai eficiente” destinaţii de spa & wellness din Europa de Est. Apele tămăduitore de la Vaţa de Jos se scurg, inutile, în Criş printr-un sistem de canalizare dărăpănat. Localnicii au construit o scăldătoare „racordată” la scursura de apă din spatele fostului complex balnear de lux. În urmă cu câţiva ani, aici veneau bolnavi din toată regiunea de vest să se oblojească. Acum, până şi Scăldătoarea Săracilor a scăpătat.

Nepăsarea şi prostia fac minuni

În locul complexului de patru stele de la Vaţa de Jos, bolnavii au ajuns să se trateze într-o băltoacă improvizată: Scăldătoarea Săracilor. De fapt, aşa îi spun doar „turiştii”, cei care au aflat că mai pot avea acces la apele termale. Localnicii o numesc „scăldătoarea porcilor”, după legenda locului. Se zice că, în vremuri de demult, o scroafă slăbănoagă ar fi fost lăsată să moară lângă izvoare, dar peste câteva zile s-a întors sănătoasă în ograda grofului.

„Aşa ne povesteau bătrânii noştri, că scroafa aia a grofului i-a deşteptat pe oameni în legătură cu apele tămăduitoare de la Vaţa. Poate-i doar o legendă, da’ am ajuns şi noi acum, după atâţia amar de ani, să ne bălăcim în balta asta. Şi la doi paşi staţiunea este îngropată în buruieni”, ne spunea un pensionar.

„Mulţi au fost aduşi la Vaţa pe targă şi s-au întors acasă pe picioarele lor. Dar atunci oamenii aveau unde să doarmă că era deschise hotelurile”, ne mai spune omul. Până pe la sfârşitul anului 2014, la Scăldătoarea Săracilor veneau bolnavi din toată regiunea de vest, mai cu seamă din Arad şi Bihor. Acum şi scăldătoarea a scăpătat. Pe conductele din spatele complexului apa curge încărcată de mâzgă şi tot mai puţini bolnavi se încumetă să intre în scăldătoare.

”Fosta-i lele când ai fost…”

Apele tămăduitoare de la Vaţa ar fi izvor de sănătate şi de bani, dar la noi ele se scurg inutile în Criş. Complexul „LA VAŢA” aparţine firmei Romtelecom SA şi este de vânzare. A fost închis în urmă cu vreo 10-12 ani. În 2010 a existat o tentativă de reanimare a staţiunii.

Iată cum apărea prezentarea complexului în urmă cu şapte ani: „LA VAŢA este un loc de basm. Apele termale minerale de LA VAŢA, bogate în calciu, sulf, sodiu şi magneziu, care izvorăsc din pământ la temperatura corpului (36-37ºC), sunt recunoscute, de sute de ani, pentru efectele lor terapeutice miraculoase. Însuşi regele Carol al II-lea călătorea adesea la începutul secolului XX, de la castelul sau din Săvârşin spre Vaţa de Jos, pe un drum care se numeşte Drumul Regelui, pentru a se trata cu apa de LA VAŢA. În ultimii ani, accesul publicului larg la apele minerale de LA VAŢA a fost limitat, baza fiind folosită, până în iunie 2010, ca centru de refacere pentru militarii români care se întorceau din teatrele de operaţii. Din toamna acestui an (2010, n.red.), basmul LA VAŢA aşteaptă să fie povestit de turişti”.

În locul turiştilor, basmul a fost mâncat de rugină şi îngropat în buruieni. Peste o sută de oameni şi-au pierdut locul de muncă şi mii de bolnavii au renunţat să mai spere că se vor trata în complexul, altădată, de patru stele.

Marcel BOT

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *