Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat. Câți hunedoreni sunt diagnosticați cu diabet

Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Această zi este marcată la nivel internaţional de toate asociaţiile membre IDF, de furnizorii de servicii de sănătate şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare despre diabet; Campania reprezintă o oportunitate globală de sensibilizare şi de inducere a schimbării în prevenirea bolii şi a accesului la testare şi tratament.

Cercul albastru reprezintă simbolul global al diabetului. De ziua mondială dedicată acestei afecţiuni, sunt iluminate în albastru mai mult de 900 de monumente şi clădiri din 83 de ţări.

Judetul Hunedoara prin municipiul Deva intra in acest an in aceasta mare familie.

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, in colaborare cu Consiliul Judetean, Instituţia  Prefectului Judeţul Hunedoara, Primaria Municipiului Deva, Spitalul Judeţean de Urgenta Deva – Secţia Boli de Nutriţie si Diabet si Asociaţia “Clubul Lion” Deva, invita populatia municipiului Deva/judetului Hunedoara in data de 14.11.2018, ora 18, in fata sediului CONSILIULUI JUDETEAN / INSTITUŢIEI  PREFECTULUI  JUDEŢUL HUNEDOARA, cand se va realiza iluminarea in albastru a acestei cladiri, a Cetatii Devei si a Casei de Cultura „Dragan Muntean”, culoarea albastra reprezentand culoarea sperantei – simbolul global al diabetului.

Tema campaniei  este Familia şi Diabetul  si a fost aleasă o perioadă de doi ani pentru o aliniere a campaniei la planul strategic actual al IDF şi pentru a facilita planificarea, realizarea, promovarea şi participarea. Scopul campaniei pe perioada celor doi ani, este:

  • creşterea constientizării despre impactul pe care îl are diabetul asupra familiei şi reţeaua de sprijin pentru cei afectaţi;
  • promovarea rolului familiei în managementul, ingrijirea, prevenirea bolii şi educatia privind diabetul.

Diabetul este o boală cronica şi care, netrată, poate duce la complicaţii grave şi chiar deces.  A avea diabet este dificil. Educaţia pentru sănătate este foarte importantă pentru aceşti pacienţi, atât în controlul şi monitorizarea bolii, cât şi în prevenirea sau amânarea complicaţiilor.  Pentru tratamentul şi managementul bolii, aceşti bolnavi trebuie să ia decizii importante toată viaţa: să îşi măsoare zilnic nivelul glicemiei, să ia medicamente, să facă exerciţii fizice cu regularitate, să îşi ajusteze dieta şi să îşi schimbe obiceiurile alimentare. Mai mult, bolnavii diabetici trebuie să facă faţă tuturor complicaţilor bolii, prin importante ajustări în plan psihologic.

Familiile joacă un rol-cheie în abordarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul tip 2 şi e nevoie să beneficieze de educaţia, resursele şi mediul necesare unui stil de viaţă sănătos. Atunci când o familie mănâncă împreună mese sănătoase si face exercitii fizice, toţi membrii familiei beneficiază şi încurajează comportamente care ar putea ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 în familie.

Depistarea diabetului implică şi familia. Unul din două persoane cu diabet zaharat este nediagnosticat. Diagnosticul precoce şi tratamentul sunt esenţiale pentru a ajuta la prevenirea sau întârzierea complicaţiilor care ameninţă viaţa. Dacă diabetul zaharat de tip 1 nu este depistat precoce, poate duce la dizabilităţi grave sau deces.

Diabetul preocupă fiecare familie:

  • Mai mult de 425 milioane de persoane trăiesc în prezent cu diabet.
  • 1 din 2 persoane, care trăiesc cu diabet tip 2, nu e diagnosticată.
  • Diabetul poate fi costisitor pentru persoană şi familie
  • Mai puţin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programele de educaţie pentru diabet.

Mesajele cheie arata că:

  • 1 din 11 adulţi are diabet (425 milioane)
  • 1 din 2 adulţi cu diabet nu e diagnosticat (212 milioane)
  • 12% din cheltuielile globale pentru sănătate sunt pentru diabet (727 miliarde$)
  • 1 din 6 naşteri este afectată de hiperglicemia în sarcină
  • Trei pătrimi din persoanele cu diabet trăiesc în ţări slab şi mediu dezvoltate
  • Mai mult de 1 milion copii şi adolescenţi au diabet tip 1
  • Două-treimi din persoanele cu diabet trăiesc în zone urbane (279 milioane)
  • Două-treimi din persoanele cu diabet sunt la vârsta activă de muncă (327 milioane)

În anul 2017, în România, la o populaţie adultă de 14.382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 şi 79 de ani, cu o prevalenţă de 12,4%; numărul va scădea la 1.246.000 în 2045.

            Evoluţia cazurilor de diabet  în judeţul Hunedoara:

  2014 2015 2016 2017
Cazuri noi DZ 1.818 2.594 4.019 2.691
Cazuri noi DZ tip I 144 183 221 197
Rămaşi în evidenţă – DZ tip II 24.833 26.143 24.478 26.404
Rămaşi în evidenţă – DZ Cazuri totale 26.345 28.883 27.466 29.475

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, va desfăşura acţiuni de celebrare a campaniei „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului”, astfel:

  • în data de 14 noiembrie 2018, ora 10:00, la Colegiul National ”Decebal” Deva, iar la ora 18:00, in fata sediului CONSILIULUI JUDETEAN / INSTITUŢIEI  PREFECTULUI  JUDEŢUL HUNEDOARA,  cand se va realiza iluminarea in culoarea albastra a acestei cladiri, a Cetatii Devei si a Casei de Cultura „Dragan Muntean”;
  • în data de 15 noiembrie 2018, ora 13:00, pe zona pietonala din fata Directiei de Sanatate Publica –Deva, in colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Hunedoara.

 

DIRECŢIA  DE  SĂNĂTATE  PUBLICĂ  A  JUDEŢULUI  HUNEDOARA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *