Demonstrație spectaculoasă la Deva, de Ziua Naţională a Ambulanţei

Medici, asistenţi şi ambulanţieri au venit în Piaţa Victoriei să sărbătorească alături de autorităţile locale şi de colegi din serviciile de ambulanţă din alte judeţe. Un exerciţiu demonstrativ spectaculos a atras privirile trecătorilor şi i-a convins să rămână la locul „intervenţiei”. Ambulanţa şi Salvamont au colaborat perfect şi au demonstrat că sunt cei mai buni.

Sărbătoarea a început cu momentele oficiale, iar supriza a constituit-o intonarea „Imnul ambulanţei”: „Ambulanţa românească/ Are dreptul să trăiască, / Se aude şi se vede/ Alergând ca să salveze./ Ambulanţa suntem noi,/ Ambulanţa pentru voi,/ Ambulanţa să trăiască,/
Veşnic ea să dăinuiască!”.

S-a vorbit despre minutele care fac diferenţa dintre viaţă şi moarte, despre emoţia unei intervenţii reuşite, dar şi despre evoluţia spectaculoasă a tehnicilor şi a dotărilor în ce priveşte salvarea de vieţi omeneşti. „Sunt emoţionat şi pe bună dreptate, sunt emoţionat de fiecare dată când mă văd cu cei de la ambulanţă pentru că ştiu ce înseamnă munca lor, cât efort şi câte sacrificii fac”, a spus prefectul Fabius Kiszely.

„Munca noastră a evoluat imens. De la prima ambulanţă privată, din iulie 1906, trasă de cai prin Bucureşti, acum suntem parte a Sistemului Integrat de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă, cu ambulanţe dotate cu aparatură standardizată, avem protocoale de intervenţie. Suntem o mare familie care, în toată ţara, avem aceaşi instruire, dotare şi deservim cetăţeanul întotdeauna, la orice oră din zi şi din noapte, oricând este nevoie de noi”, spune dr. Valeria Filimon, director al  Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara.

Colaborare Ambulanţă-Salvamont

A urmat un spectaculos exerciţiu, pus în scenă împreună cu echipa Salvamont. S-a imaginat o intervenţie în cazul unei persoane rănite pe munte. Victima a fost coborâtă cu targa de pe blocul turn din Piaţa Victoriei de către salvamontişti.

„Noi colaborăm foarte bine cu cei de la Ambulanţă şi ziua de azi a demonstrat-o! Ca de obicei, rolul nostru a fost de a aduce accidentatul până la cel mai apropiat punct de prim ajutor. Am realizat pentru asta o tiroliană din Piaţa Victoriei până pe un bloc, la aproximativ 200 de metri, am asigurat victima şi am făcut astfel transportul accidentatului pe targă, din zona de abrupt către Ambulanţă”, spune Ovidiu Bodean, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont  Hunedoara.

La fel ca în cazul unei intervenţii reale, victima a fost preluată imediat de echipajul de prim ajutor. „A fost un caz de traumă complex, un bărbat coborât de pe munte de salvamontişti. Victima prezenta o fractură de femur şi ştim că, la nivelul femurului, sângerarea este masivă. Pacientul a intrat în stop cardio-respirator din cauza pierderii de sânge. S-au început manevrele de prim ajutor, pacientul a fost resuscitat, s-au dat inclusiv şocuri electrice. S-au urmat paşii protocolului, pacientul a fost intubat. Putem spune că am resuscitat acest caz cu succes”, spune dr. Călin Dumitrescu, care a participat efectiv la reuşita demonstraţiei.

Pentru viaţă

În ciuda temperaturilor ridicate, zeci de trecători s-au oprit şi au urmărit cu atenţie munca salvatorilor. Până şi copiii au fost impresionaţi. Un micuţ de doi ani a ţinut să vină cu propria ambulanţă la eveniment. „Eu am adus ambulanţa mea cu care mă joc. Ştiu că este Ziua Ambulanţei!”, a şoptit puştiul după care a atras atenţia tuturor după ce a pornit alarma maşinuţei.

O altă fetiţă care a aplaudat salvatorii de ziua lor spune: „Mi-a plăcut ce am văzut aici, nu cred că am urmărit până acum medicii lucrând pe oameni. Am un mesaj pentru ei: să continue să salveze vieţi!”

Potrivit statisticilor, în judeţ sunt tot mai multe intervenţii pe care Serviciul Județean de Ambulanţă Hunedoara se străduieşte să le acopere cât mai rapid cu ambulanţele şi echipajele din dotare: „Avem la nivelul judeţului 130-150 de intervenţii în 12 ore. Avem 23 de echipaje distribuite pe tot teritoriul judeţului, dintre aceste 23 de echipaje, cel puţin patru sau cinci efectuează drumuri către clinici, urgenţele rămânând în grija celor care rămân aici”, spune dr. Valeria Filimon.

În acest an se împlinesc 111 ani de la înfiinţarea primul echipaj de ambulanţă în România. La Deva, Ziua Naţională a Ambulanţei a fost marcată  în avans, cu o saptămână înainte de 28 iulie, sărbătoarea oficială a salvatorilor.

Laura OANĂ

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *