Muzeul Mineritului își așteaptă vizitatorii

Muzeul Mineritului din municipiul Petroșani își deschide porțile pentru vizitatori pe data de 1 iunie. Atunci, accesul va fi gratuit pentru toată lumea. Muzeul Mineritului a fost reabilitat cu fonduri europene. Peste un milion de euro au fost investiți, iar locația și-a schimbat total înfățișarea.

”Pe data de 1 iunie deschidem oficial Muzeul Mineritului odată cu Ziua Internațională a Copilului și intrarea va fi gratuită pentru toată lumea. Voi propune consiliului local ca până în data de 15 iunie accesul să fie gratuit la Muzeul Mineritului din Petroșani pentru ca toată lumea din localitate să poată veni să vadă ce s-a făcut aici la muzeu. Este un gest normal pentru cei care doresc să vadă cum a fost transformat acest muzeu. (…) Subsolul este un loc care merită vizitat pentru că este redată o galerie de mină lucru care este foarte educativ pentru cei care nu au mai văzut așa ceva”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi primarul municipiului Petroșani.

O altă noutate este faptul că în incinta muzeului se pot citi și povești. În două ore, cei care trec pragul muzeului pot afla lucruri despre istoria mineritului și a Văii Jiului. Prin proiectul de reabilitare s-a urmărit valorificarea superioară a patrimoniului cultural local şi o mai bună diseminare a informaţiei prin digitizarea obiectivului de patrimoniu şi promovarea turistică a acestuia.

”Muzeul nostru este și unul de citit. Avem și povești. Dincolo de exponatele care sunt prezentate, care sunt originale în proporție de peste 80%, noi nu avem decât două sau trei replici. Am cronometrat cat cât i-ar lua unui vizitator să și citească poveștile de pe panouri. Totul durează în jur de o oră și jumătate, două ore. Toate lucrurile sunt foarte interesante la muzeu. Am pornit cu pornit cu imnul minerilor care ste la intrare, cu Sfânta Varvara, cugrevele minerilor, toate lucrurile sunt interesante”, a declarat Marian Boboc administratorul Muzeului Mineritului din Petroșani.

Muzeul Mineritului din Petroșani găzduiește și o expoziție dedicată zonei montane.

Inaugurareaa Muzeului Mineritului a avut loc anul trecut, pe data de 6 august, de Ziua Minerului, însă din cauza pandemiei de coronavirus, edificiul nu a fost deschis pentru turiști.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *