Mai multe tentative de înșelăciune prin metoda „accidentul”, dejucate de vigilența cetățenilor

În data de 07.09.2021, la ora 19:43, Poliția Orașului Simeria a fost sesizată de o femeie despre faptul că o persoană necunoscută a contactat-o pe telefonul fix pe mama sa, în vârstă de 79 de ani, spunându-i faptul că fiica sa a fost implicată într-un accident rutier grav, pe trecerea de pietoni, fiind nevoie să o fie transportată la un spital privat din București, motiv pentru care are nevoie urgentă de bani pentru intervenția medicală.

Femeia  a luat legătura presupusa victimă a accidentului, aflând din discuțiile purtate cu aceasta că nu a fost implicată în niciun eveniment rutier, motiv pentru care reclamat tentativa de înşelăciune la Poliţie.


În data de 07.09.2021, la ora 14.10, Poliția Orașului Simeria a fost sesizată de o femeie despre faptul că o persoană necunoscută, a apelat-o cu număr necunoscut, spunându-i faptul că nepotul său a fost implicat într-un accident rutier grav și are nevoie urgentă de bani pentru intervenția medicală.

Femeia și-a dat seama din conținutul conversației că poate fi victimă a unei infracţiuni de înșelăciune, fapt pentru care a adoptat o atitudine ostilă față de persoana necunoscută, după care a închis convorbirea și a sesizat Poliția Orașului Simeria.


Tot ieri, la ora 14.42, Poliția Orașului Simeria a fost sesizată de o femeie din localitate despre faptul mama ei, în vârstă de 78 de ani, a fost apelată de o persoană necunoscută (cu număr necunoscut), care i-a comunicat că fiica sa a fost implicată într-un accident rutier grav și are nevoie urgentă de bani pentru intervenția medicală.

Femeia și-a dat seama imediat că este vorba despre o înșelăciune, aceasta mărturisind că a citit în mass-media despre această metodă de a înșela persoane, fapt pentru care a închis convorbirea și a sesizat Poliția Orașului Simeria.


Tot ieri, la ora 13.23 şi la ora 16.06, Poliția Orașului Simeria a fost mai fost sesizată de alte două persoane din localitate cu privire la două fapte de tentativă la înşelăciune, comise prin acelaşi mod de operare. Şi de această dată, părţile vătămate au dat dovadă de vigilenţă, fiind informate din presă despre posibilitate de a deveni victime ale unor infracţiuni de înşelăciune şi nu au dat curs solicitărilor de a oferi bani unor necunoscuţi, sub pretextul acoperirii unor presupuse cheltuieli medicale generate aşa-zise accidente rutiere.

În unul dintre cazuri, apelantul necunoscut s-a recomandat a fi chiar „ambasadorul” unui stat european şi a cerut bani sub pretextul fals că fiul părţii vătămate ar fi fost implicat într-un accident rutier grav în străinătate și are nevoie urgentă de bani pentru intervenția medicală.

Şi în acest caz, partea vătămată a luat legătura cu presupusa victimă a accidentului, aflând din discuțiile purtate cu acesta, că nu a fost implicat în niciun eveniment rutier, motiv pentru care a apelat numărul de urgenţă 112 pentru a anunța ce s-a întâmplat.

În toate cazurile, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunii de tentativă la infracțiunea de înșelăciune, în vederea identificării autorilor.


Pentru a nu deveni victimă a infracţiunii de înşelăciune comisă prin acest mod de operare, poliţiştii vă recomandă să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a fost implicată într-un accident rutier. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici reprezentanţii Parchetului nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, solicitaţi apelantului date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi telefonaţi acolo pentru confirmare.

În cazul în care sunteţi contactat de persoane necunoscute şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, solicitaţi o întâlnire directă cu acestea şi apelaţi de urgenţă numărul 112, pentru a cere sprijinul Poliţiei.

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii, pentru a le oferi anchetatorilor!

 

IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *