110 hectare de teren au fost mistuite de flăcări în ultimele 24 de ore

La temperaturi de peste 40 de grade, pompierii militari din aproape toate subunitățile ISU Hunedoara au acționat ieri, 23 iulie a.c., pentru localizarea și stingerea a 10 incendii de vegetație uscată, produse în locatitățile hunedorene: Bănița, Tisa, Hobița, Livadia, Sântămărie Orlea, Băiești, Pui, Bașanu, Vulcan și Băcia.

Focul deschis în spații deschise este cauza probabilă de izbucnire a tuturor acestor incendii.

Atragem din nou atenția cetățenilor să dea dovadă de responsabilitate și să înțeleagă că arderea miriștilor, a vegetației uscate și resturilor vegetale este STRICT INTERZISĂ în condițiile meteorologice actuale. Manifestarea incendiilor în perioade de secetă prelungită și caniculă este extrem de violentă și necesită agrenarea masivă de forțe și mijloace de intervenție, pentru intervale foarte lungi de timp, ceea ce poate afecta timpul de răspuns al echipajelor la alte situații de urgență, în care viețile oamenilor, locuințele sau bunurile acestora sunt în pericol.

 

De asemenea, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă pune în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare.

 

FIȚI RESPONSABILI!

OPRIȚI INCENDIEREA TERENURILOR!            

 

Acordați atenție pregătirii în situații de urgență. Informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro

 

ISU Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *