150 de milioane de euro, bani europeni, pentru producerea vaccinului gripal tetravalent la Institutul Cantacuzino!

Guvernul pregătește un proiect european din fonduri nerambursabile, pentru modernizarea Institutului, reluarea producției de vaccin și dezvoltarea de noi produse farmaceutice.

Vice-premierul, Raluca TURCAN, ministrul Apărării, Nicolae CIUCĂ, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel BOLOŞ, au efectuat o vizită de lucru, luni, 3 februarie, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”.

Discuțiile cu specialiștii din institut au vizat posibilitatea dezvoltării unor proiecte mari de cercetare din fonduri europene. Am identificat componenta inovatoare, strategică și competitivă pe care o poate pune la dispoziție Institutul ”Cantacuzino”.

Din viitorul exercițiu financiar al UE, țara noastră are la dispoziție 8 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare. Pentru acest proiect de interes național putem atrage 150 milioane de euro. Astfel, Institutul ”Cantacuzino” va putea să-și extindă capacitatea de cercetare-dezvoltare la nivel de laborator cu două unități tehnologice complexe noi. Cercetătorii își vor desfășura activitatea într-un spațiu nou, modern cu o suprafață de 7000 mp. Aici, activitatea dezvoltării de vaccin va fi corelată cu cea de cercetare și dezvoltare farmaceutică, iar la finalul proiectului(7 ani), Institutul va fi capabil să producă vaccin gripal tetravalent și să creeze oportunități de dezvoltare de noi produse farmaceutice.

Pe lângă acest proiect, Guvernul sprijină alte trei proiecte strategice pentru cercetarea românească:
1. Înființarea unui institut de cercetare în domeniul medicinei genetice;
2. Înființarea unui Institut de Inteligență Artificială pentru zona de robotică, automatizări industriale și IT;
3. Înființarea Institutului pentru Tehnologiile Viitorului (nanotehnologii, microelectronică, fotonică, materiale și tehnologii de fabricație avansate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *