30 DE ANI DE LA REVOLUŢIE: Zi de doliu la Timişoara, în memoria primilor tineri care au murit

În data de 17 decembrie 1989, la Timişoara erau trase primele focuri de armă şi cădeau seceraţi sub gloanţe primii tineri ai Revoluţiei. În Oraşul – Martir Timişoara, marţi, este zi de doliu.

În urmă cu exact 30 de ani, când au văzut că Armata şi-a îndreptat armele înspre popor, tot mai mulţi timişoreni au ieşit în stradă. Oamenii circulau pe străzi în grupuri mari, în încercarea de a aduna, alături de ei şi mai mulţi camarazi care să strige împotriva regimului comunist şi a lui Nicolae Ceauşescu.

Miliţia făcuse deja primele arestări, iar Armata a scos prin oraş tancuri şi TAB-uri în încercarea de a-i intimida pe manifestanţi. Aceştia, furioşi, au spart vitrinele magazinelor din zona centrală a oraşului.

62 de oameni au murit în 17 Decembrie 1989, la Timişoara, iar alte câteva sute au fost răniţi de gloanţe.

Au urmat alte trei zile de teroare în care timişorenii se adunau în Piaţa Operei şi redescopereau solidaritatea, aşteptând un semn de la Bucureşti.

La 30 de ani de la acele momente, la Timişoara au loc slujbe de pomenire a eroilor martiri şi depuneri de coroane, iar la Cimitirul Eroilor va avea loc un parastas în memoria celor care şi-au dat viaţa pentru libertate.

De la ora 18.00 va avea loc un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor martiri pe treptele Catedralei Mitropolitane.

17 decembrie este zi de doliu în oraş, iar drepelele vor purta panglica neagră.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *