3,2 milioane de euro atrase de o comună hunedoreană

Autoritățile locale dintr-o comună hunedoreană au reușit să atragă 3,2 milioane de euro. Este vorba de edilii din comuna Ribița, care au obținut  14.568.971 lei, aproximativ 3,2 milioane de euro pentru reabilitrarea, conservarea și restaurarea unei biserici.

Primarul comunei Ribița, Ioan Faur, a semnat împreună cu directorul general al Agenției pentru Dezvoltarea Regională a Regiunii de Vest din Timișoara, Sorin Maxim, contractul de Finanțare nerambursabilă pentru proiectul intitulat “Consolidare, restaurare, conservare Biserică, amenajare incintă și împrejmuire, realizare lumânărar în exteriorul Bisericii, înlocuire învelitoare, iluminat arhitectural și ambiental, sistematizare verticală a terenului, reamenajare incintă și reabilitare poartă de acces secundar la ansamblul Biserica “Sfântul Nicolae ”din Ribița”.

Proiectul este realizat în parteneriat cu U.A.T. comuna Ribița și Parohia Ortodoxă Română Ribița. Valoarea eligibilă a finanțării din Fondurile Europene este de 85%, valoarea nerambursabilă din Bugetul Național 13%, valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului, respectiv Primăria Ribița – Parohia Ribița este de 2%. La ceremonia de semnare a contractului a participat și preotul Perța Alin Constantin, care, cu emoție în glas, a spus că este o zi istorică pentru parohia Ribița deoarece biserica cu hramul “Sfântul Nicolae” are nevoie de restaurare și conservare pentru a-și recăpăta frumusețea de odinioară.

“Sunt extrem de fericit! Prin multă muncă, luni și ani de zile, Dumnezeu a trimis Lumina Sfântă în comuna Ribița. Cu ajutorul colegilor din Primăria Ribița, a firmei de consultanță, a firmei de proiectare, am reușit să obținem această finanțare pentru Biserica – Monument Istoric aflată în Patrimoniul Național. Știu cât de importantă este această biserică pentru cetățenii din satul și comuna Ribița care și-au dorit demult restaurarea și punerea în valoare a picturilor de excepție”, a declarat Ioan Faur, primarul comunei Ribița.

Biserica “Sfântul Nicolae” din Ribița datează din anul 1417. A fost construită din piatră brută de râu în stilul sală cu tavan, de cnejii de Ribița, Vratislav, Matia și Miclăuș fii lui Vladislav. Picturile de la Ribița au o valoare artistică de excepție, fiind totodată documente valoroase din acea perioadă istorică în care au fost pictate. Specialiștii se întrec în superlative la adresa picturii de la Ribița, evidențiind în mod special din întreg ansamblu iconografic imaginea Pantocratorului și a Arhanghelului Mihail.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *