Lucrări edilitare: Firmele private vs firmele din subordinea Consiliului Local

“Nu întodeauna cei care țin activitățile în subordinea administrației publice locale au cel mai bun raport preț-calitate” este constatarea lui Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani. O parte din consilierii locali au nedumeriri în ceea ce privește eficiența societăților private care realizează lucrări pe domeniul public. Proiectul de hotărâre din Consiliul Local al municipiului Petroșani privind aprobarea Studiului de oportunitate și alegerea modalității de gestiune a serviciului public de salubrizare din municipiul Petroșani pentru activitățile “Măturatul, spălatul, stropirea și întreținerea căilor publice” și “Curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț” a trecut de la zăpadă, la termoficare.

Consilierul local, Mihai Barbu, a deschis discuția. Acesta s-a referit la faptul că, anual, la Petroșani se curăți 35 de milioane de metri pătrați de zăpadă. În aceste condiții, consilierul local a considerat că primăria ar trebui să aibă în subordine o societate care să se ocupe de aceste lucrări, fără a mai fi nevoie de încheierea unui contract cu o firmă privată.

“Știți câtă zăpadă se ia pe an din municipiul Petroșani? 35 milioane mp curățate. Zăpada se curăță manual 200 mii mp, se curăță de gheață manual 100 mii de mp și se încarcă mecanizat și se transportă zăpada 4000 mii mp. Sunt niște cifre spectaculoase. Se prezintă la puncul 11 la acest proiect de hotărâre ce trebuie să facem noi, se spală carosabilul pentru 1200 000 metri liniari pe an. În sfârșit toată afacerea asta ne costă c-am 120 miliarde de lei vechi. (…) În loc să avem noi societatea noastră care să curețe zăpada și să stropească străzile trebuie să dăm niște sume imense să facă alți această operație. Știți care este garanția de proastă execuție? Este 5 % din valoarea lunară și restul încasează”,  a spus consilierul local, Mihai Barbu.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, a ținut să lămurească problema.

De când am făcut aceste lucruri, Petroșaniul arată bine din punct de vedere al acestor operațiuni. Înainte era o societate S.C. Gospodărie S.A, societate care așa de bine a mers că a intrat în faliment și nu avea niciodată servicii de calitate. La fel se întâmplă și cu gunoiul. Am intrat într-un proiect cu finanțare europeană la nivelul județului Hunedoara. Nu întodeauna cei care țin activitățile în subordinea administrației publce locale au cel mai bun raport preț- calitate”,  a replicat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Despre supravegherea modului în care firma privată realizează aceste lucrări a vorbit consilierul local Petre Drăgoescu.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *