50 de ani de lumină de la Termocentrala Mintia

Termocentrala Mintia funcționează de jumătate de secol. Jumătate de secol în care a asigurat energie electrică țării și 50 de ani în care a încălzit locuințele devenilor.

Timp de aproape 40 de ani, Termocentrala Mintia, a treia ca putere instalată din țară, 1285 MW, a fost numită și Steaua de pe Mureș, asigurând până la 10% din necesarul de energie electrică al României.

Începând cu anul 1984, municipiul Deva beneficiază de încălzirea locuințelor în sistem centralizat, un confort de care puține localități din țară s-au bucurat.

Profesionalismul ridicat al energeticienilor de la termocentrala Mintia a vegheat timp de 50 ani buna funcționare a instalațiilor energetice, pepiniera acestora fiind Liceul Energetic din Deva unde cadre didactice cu pregătire de specialitate au reușit să livreze mai multe serii de elevi ca viitori salariați.

Începând cu anul 2013, termocentrala intră în declin, ajungând în prezent la un pas de faliment.

 „În ciuda tuturor acțiunilor de sabotare a singurului producător de energie electrică din vestul țării, care a culminat cu lipsa cărbunelui ca urmare a lipsei investițiilor în sectorul minier din Valea Jiului, un „licăr de lumină” a apărut la orizont. În data de 22 noiembrie 2019 la termocentrala Mintia a fost efectuat cu succes un test de ardere cu un sort de cărbune subbituminos cu conținut redus de sulf, rezultatele arătând că termocentrala este conformă la condițiile de mediu. Folosirea cărbunelui subbituminos permite funcționarea pentru încă 50 de ani a Stelei de pe Mureș, singura condiție fiind: VOINȚA POLITICĂ”,  spune Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.