Arheologii au reluat cercetările la cetatea dacică Luncani – Piatra Roșie

Arheologii au reluat cercetările la cetatea dacică Luncani – Piatra Roșie, anunță Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babes Bolyai din Cluj-Napoca.

După o lungă perioadă de întrerupere, săptămâna aceasta au fost reluate cercetările arheologice în cetatea dacică de la Luncani – Piatra Roşie.

„Pentru campania tocmai începută, obiectivele arheologice sunt cercetarea construcţiei mici cu absidă în vederea documentării unor particularităţi constructive şi planimetrice, precum şi a laturii sudice a incintei principale”, arată Facultatea de Istorie și Filosofie UBB Cluj Napoca.

Situl amintit aparţine complexului de fortificaţii şi aşezări dacice din Munţii Orăştiei, fiind amplasat la vest de Sarmizegetusa Regia. Fortificaţia propriu-zisă, cu ziduri din blocuri de calcar, ocupă partea superioară a uneia dintre cele mai spectaculoase înălţimi stâncoase din zonă.

Cercetările sunt efectuate sub egida Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Muzeul Judeţean Mureş şi sunt finanţate de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică.

 

Monika BACIU

Sursa foto: Facultatea de Istorie și Filosofie UBB Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *