Festivalul Narciselor, în Sălașu de Sus

Festivalul Narciselor, tradițional pentru Sălașu de Sus, revine după doi ani de restricții. Ajuns la cea de-a XX-a ediție, Festivalul Narciselor va avea loc în perioada 21-22 mai în localitatea Sălașu de Sus. Sâmbătă începând cu ora 10:00 se deschid acțiunile din cadrul evenimentului când sunt programate a avea loc jocuri, ateliere de lucru și competiții sportive dedicate copiilor.

La ora 19:00 va avea loc un spectacol la Cetatea Mălăiești. Duminică vor avea loc competiții sportive dar și spectacole.

Evenimentele au scopul de a promova tradițiile și obiceiurile localnicilor. Fânețele cu narcise sunt situate în Țara Hațegului la poalele versanților nordici ai Masivului Retezat, pe un loc despre care oamenii de stiință au ajuns la concluzia că este, de fapt, o „insulă” dintr-o taiga preistorică. Aici exista elementele specifice perioadei post-glaciare. Printre bulgării de granit de sub sol curg ape reci coborâte din Retezat, care răcoresc locul, lucru care a ajutat la păstrarea unor plante relicve postglaciare (narcisele, florile de iris, sau mărarul sălbatic) și a încurajat existența unor specii de fluturi rari (Aurinia – fluturele grilaj, Lămâița – fluturele frunză, sau albăstrița – fluturele furnicilor), cele mai multe dintre acestea trăind doar in lunile mai și iunie.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *