Parcul Național Retezat marchează Ziua Europeană a parcurilor

Ziua Europeană a parcurilor este o zi specială, în care sărbătorim ariile naturale protejate din Europa precum și natura de pretutindeni. În anul 2023 clădim viitorul pornind de la moștenirea noastră naturală. Ziua europeană a parcurilor naţionale este sărbătorită la 24 mai, la nivel continental, pentru a apropia oamenii de natură şi pentru a sensibiliza publicul cu privire la importanţa frumuseţii naturale în zonele protejate, precum şi la importanţa conservării şi gestionării durabile a ariilor protejate din Europa, menţionează site-ul www.europarc.org.

„Administrația Parcului Național Retezat sărbătorește Ziua Europeană a parcurilor cu două evenimente:

21 Mai, 10:00 – 12:00, Centru Vizitare APNR Nucșoara. Eveniment deschis în care așteptăm vizitatorii să afle mai multe despre Parcul Național Retezat și istoricul zonei. Apoi invităm participanții să participe la Festivalul Narciselor organizat de către Primăria comunei Sălașu de Sus – Hunedoara

21 Mai, 10:00 – 12:00, Colegiul Național Mihai Eminescu Petroșani. Eveniment închis derulat în parteneriat cu Colegiul Național Mihai Eminescu Petroșani”, arată Administrația Parcului Național Retezat.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 37 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *