A fost deschisă prima școală pentru copiii supradotați

Romanian Gifted School, prima şcoală din ţară dedicată copiilor cu abilităţi înalte, înfiinţată de Simona Mitrea şi Alina Sluser, are, în prezent, peste 40 de elevi cu vârste cuprinse între 4 şi 17 an

Cele două fondatoare îşi doresc să pregătească aici viitoarea elită a României. De asemenea, vor să colaboreze cu Ministerul Educaţiei, în acord cu Legea 17/2007 privind educaţia tinerilor supradotaţi, capabili de performanţă.

Din Comitetul de Consiliere al şcolii fac parte, între alţii, Mike Costache, Georgeta Dendrino, Amalia Enache, Liviu Jicman, Iulian Lolea, Alexandra Ologu, Marius Savin, Amalia Sterescu şi Diana Ungureanu, care şi-au propus să contribuie la identificarea cât mai multor copii excepţionali şi la oferirea unui cadru potrivit dezvoltării lor armonioase.

Copiii cu abilităţi înalte sunt acei copii care, în mod uzual, sunt numiţi genii şi care, în virtutea unor abilităţi deosebite, sunt capabili de performanţe ridicate. Dacă nu sunt integraţi într-un sistem educaţional specific nevoilor lor, aceşti copii riscă să nu se adapteze, iar potenţialul lor să se irosească. Pentru ei, în mai multe ţări din lume s-au construit sisteme educaţionale speciale, deosebite de cele publice, care iau în considerare aceste abilităţi şi care pot direcţiona educaţia acestor copii astfel încât să îşi atingă enormul potenţial intelectual. Nu se întâmplă la fel şi în România.

Cum funcţionează prima şcoală din România pentru copiii cu abilităţi înalte

Creat special pentru nevoile copiilor cu abilităţi înalte, astfel încât să dezvolte atât creierul copilului cât şi caracterul său, modelul educaţional Romanian Gifted School cuprinde toate ciclurile: preşcolari (grupa 4-5 ani), şcoală şi liceu.

RGS utilizează platforma Renzulli Learning, care îi încurajează pe elevi să obţină performanţe academice sporite, să gândească outside the box şi să aplice ceea ce au învăţat în activităţi care se potrivesc intereselor lor şi stilului propriu de învăţare şi de exprimare.

Accesul la RGS se face pe baza unei testări psihologice amănunţite. Este vorba despre bateria de test WISC IV, un sistem de testare psihologică/ psihometrică utilizat pe scară largă în SUA şi Australia şi folosit, de asemenea, în ţări din Europa. Bateria de test WISC IV se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 ani şi 11 luni şi 16 ani şi 11 luni şi se calibrează la populaţia ţării la care se aplică.

În cadrul testării, psihologul urmăreşte identificarea a trei coeficienţi: inteligenţă cognitivă, inteligenţă emoţională şi inteligenţă socială şi le observă şi comportamentul. Acest tip de testare durează 2 ore, după care are loc o întâlnire de 30 de minute, împreună cu părinţii copilului. O testare de acest tip costă 450 de lei.

În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 4 ani şi 5 ani şi 10 luni, psihologii de la RGS identifică în baza unor activităţi de evaluare psihologică interesele şi abilităţile copilului care sunt peste media celor specifice vârstei acestuia.

Modelul Romanian Gifted School: peste 40 de traineri pentru 42 de copii

La Romanian Gifted School sunt înscrişi în acest moment 42 de copii cu vârste între 4 şi 17 ani. Dintre aceştia, 17 primesc burse parţiale sau integrale. Taxele percepute sunt de 5.400 euro/ an pentru preşcolari, respectiv 7.200 euro/ an pentru elevi şi liceeni, din care în prezent sunt acoperite salariile celor peste 40 de traineri.

Fondatoarele şcolii spun că au nevoie de sprijin financiar pentru a putea oferi şansa la acest tip de educaţie şi copiilor cu potenţial, dar ai căror părinţi nu îşi permit să plătească aceste taxe. În plus, este nevoie de resurse pentru dezvoltarea infrastructurii şi dotărilor din şcoală.

Pentru anul şcolar 2022 – 2023, cei de la Romanian Gifted School îşi propun să aibă 120 de elevi, dintre care 20% cu burse integrale, iar în următorii 5 ani să ajungă la un număr de 500 copii, dintre care 20% bursieri.

Copiii de la RGS sunt pregătiţi de peste 40 de traineri la matematică, română, germană, engleză, japoneză, spaniolă, STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), business management, psihologie, dezvoltare personală, yoga, ştiinţe sociale, debate, public speaking, arte, teatru, benzi desenate.

„Toţi copiii cu abilităţi înalte au dreptul la educaţia care să le permită să-şi folosească potenţialul maxim”

Ideea înfiinţării unei şcoli pentru copii cu abilităţi înalte în România a apărut atunci când Simona Mitrea şi-a dat seama că proprii ei copii au abilităţi înalte şi că au nevoie de un sistem educaţional special unde să-şi dezvolte pontenţialul.

„Am descoperit testarea cognitivă. După testarea băieţelului de 9 ani, oamenii de acolo au venit să mă felicite. Mi-au pus în braţe un raport cu nişte cifre, fără să îmi explice semnificaţia acestora sau ce să fac mai departe pentru copil. Şi m-am pus pe studiat”, spune Simona Mitrea, co-fondator Romanian Gifted School.

Alina Sluser adaugă: „Dacă toţi copiii au dreptul la educaţie, atunci toţi copiii cu abilităţi înalte au dreptul la educaţia care să le permită să-şi folosească potenţialul maxim”.

Din Comitetul de Consiliere fac parte personalităţi din diferite domenii de activitate: antreprenori, avocaţi, finanţişti, jurnalişti, oameni de cultură.

„Am auzit de prea multe ori: «Dacă s-ar fi născut în altă ţară, ar fi ajuns un geniu, la noi  n-are şanse!» sau «Toate marile minţi ale României au avut parte de recunoaştere abia după ce au plecat din ţară». Tocmai de aceea mă alătur misiunii de a le da şanse maxime chiar la noi, în România, copiilor înzestraţi cu minţi strălucite şi cu tot felul de abilităţi înalte”, spune jurnalista Amalia Enache de la ProTV.

Liviu Jicman, directorul Muzeului Naţional Cotroceni, este de părere că „educaţia reprezintă o investiţie valoroasă  atât pentru copiii noştri, cât şi pentru noi, ca societate, iar investiţia în copiii înzestraţi este una în viitoarea elită a României”.

„În activitatea mea profesională, am încurajat şi am prioritizat întotdeauna latura educaţională”, a adăugat el.

Iulian Lolea, Portfolio Manager Raiffeisen Asset Management, crede că „mediul de afaceri din România ar trebui să se alăture cauzei şi să susţină mai mult direcţia RGS, una care pune oamenii pe primul loc şi care poate fi exploatată sustenabil”.

„Este momentul de a dărui acestor copii talentaţi ceva pentru un viitor cuMINTE şi sunt convins că există mulţi români întreprinzători, care ar putea oferi un sprijin pentru o iniţiativă cuMINTE”, spune Marius Savin, co-fondator Octet Europe.

La rândul ei, Georgeta Dendrino, Managing Director Interact, susține că „minţile sclipitoare merită o atenţie specială, astfel încât să poată străluci în România, să nu fie nevoie să plece în locuri în care sunt recunoscute, înţelese, acceptate, iar proiectul RGS are ca scop să creeze cadrul în care copiii cu abilităţi înalte să îşi dezvolte potenţialul şi latura creativă”.

„Copii cu abilităţi înalte” nu pot fi educaţi după acelaşi şablon al educaţie clasice. Cred că şcoala corect făcută este o bucurie atât pentru copii cât şi pentru adulţi şi aduce rezultate extraordinare pe termen lung, benefice întregii lumi”, apreciază Diana Ungureanu, consultant în vânzări şi dezvoltarea afacerilor.

Mike Costache, CEO FinWise Global, afirmă: „Este momentul să-i sprijinim şi pe copiii care ies din rând şi care, mâine, vor face o Românie mai bună, mai curată şi mai performantă”. Iar Alexandra Ologu, parteenr Monolit Legal & Tax, subliniază că „Romanian Gifted School este o alternativă serioasă pentru acele corporaţii care doresc să susţină dezvoltarea unei generaţii de tineri cu abilităţi înalte”.

Amalia Sterescu, fondator Public Speaking School, spune că în orice societate există copii defavorizaţi, dar şi copii supradotaţi pe care societatea ajunge să-i neglijeze din necunoaştere sau prin neimplicare. „Dacă vrem să schimbăm viitorul unei ţări, o soluţie este să lucrăm altfel cu cei 500.000 de copii cu potenţial înalt din România, să-i potenţăm, să le oferim cadrul de a se manifesta şi a schimba pozitiv realitatea în care vor funcţiona copiii noştri. Invit liderii cu putere de decizie să spună DA – Romanian Gifted School, care are nevoie de parteneriate funcţionale şi sponsorizări pentru 25 de copii în următorii 2 ani”.

Romanian Gifted School se află în proces de acreditare PENTA şi IB (International Baccalaureat). Pe baza acestor diplome, absolvenţii RGS pot merge mai departe la orice universitate din ţară sau din străinătate.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *