Acțiuni ale polițiștilor hunedoreni pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave

Acţiunile de control de la acest sfârşit de săptămână au vizat reducerea gradului de victimizare a populației prin accidente rutiere și menținerea unui climat de siguranță rutieră pe drumurile deschise circulației publice din judeţul Hunedoara. În activităţi au fost  implicaţi  polițiști din cadrul  Serviciului Rutier și ai Serviciului de Ordine Publică, având ca şi forțe de sprijin  polițiști din cadrul județelor limitrofe.

În perioada menționată, polițiștii au aplicat 303 sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice din care 50 pentru  nefolosirea centurii sau a dispozitivelor de siguranță omologate ( 43 conducători auto și 7 pasageri).

Urmare a activităților desfășurate, au fost reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 29 permise de conducere și au fost retrase  9 certificate de înmatriculare.

Tot în cadrul activităților desfășurate au  fost constatate şi două  infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Exemple relevante:

 

  1. În data de 10.10.2021, la ora 12:28, poliţiştii au oprit în trafic un tânăr în vârstă de 20 de ani, din județul Caraș-Severin, care a condus un autoturism pe DN 66, în localitatea Pui, având montat pe parbrizul autoturismului, la vedere, mijloace speciale de avertizare luminoasă de culoare roșu și albastru (interzise de legislaţia în vigoare).
  2. Cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.175 de lei şi i s-a suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de 90 zile (dispunându-se şi confiscarea mijlocului special de avertizare luminoasă).

La data de 10.10.2021, în jurul orei 11:25, un bărbat în vârstă de 50 de ani, a condus un autoturism  pe DN 66, din direcția Petroșani spre Hațeg, în localitatea Rușor, fiind înregistrat de aparatul radar montat pe autospeciala de poliţie cu viteza de 120km/h (viteza legală admisă fiind de 60 km/h). Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 zile.

În data de 09.10.2021, în jurul orei 00:25, polițiștii Biroului Rutier Petroșani au depistat în trafic, pe strada Nicolae Băcescu, din Petroșani,  un tânăr în vârstă de 19 ani, din Petrila, care conducea o autoutilitară, deşi avea dreptul de  a conduce autovehicule suspendat.

În acest caz, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală.

Acțiunea de la acest sfârşit de săptămână a avut ca obiectiv principal impunere legii și conștientizarea participanților la trafic  cu privire la pericolul la care se expun prin nerespectarea normelor legale referitoare la circulație pe drumurile deschise circulației publice. Acţiuni asemănătoare vor avea loc şi în perioada următoare. 

Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranţă:

Poliţiştii le recomandă tuturor conducătorilor auto să manifeste prudenţă şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic.

Conduceți cu prudență, măriți distanţa de siguranţă în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.

Evitați acţionarea bruscă a volanului şi a frânei şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate.

În condiţiile unui trafic aglomerat, condiţiile meteo nefavorabile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.

Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi!

Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafichttps://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *