Acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție, pe raza județului Hunedoara

Pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul tip de coronavirus, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, împreună cu jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Direcţiei Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, au intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Activităţile cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă au avut loc în sistem integrat şi au vizat, în special, zonele aglomerate, centre comerciale, dar şi mijloacele de transport în comun, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid-19.

Astfel, în ultimele 24 de ore, polițiștii hunedoreni au derulat, pe raza județului, atât în mediul urban cât și rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2: au fost verificate 53 societăți comerciale şi 29 de mijloace de transport în comun, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 32 de sancțiuni contravenționale (24 pentru nerespectare măsurii de protecție individuală, 7 pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie şi una pentru nerespectarea măsurilor privind carantinarea/izolarea), valoarea totală a amenzilor fiind de 4.000 de lei.

Cu ocazia controalelor în trafic, efectuate împreună cu inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier, poliţiştii au verificat legalitatea efectuării transportului de marfă și persoane, inclusiv  modul în care măsurile de protecție stabilite prin Legea nr. 55/2020 sunt respectate în timpul efectuării transportului de persoane, prin curse regulate/speciale.  

Conducătorii tuturor autoturismelor verificate în trafic au fost instruiți de polițiști în privinţa respectării prevederilor Legii 55/2020, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Reamintim că circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22:00-05:00 (ori 20:00-05:00, în funcţie de incidenţa ratei de infectare) este restricţionată, cu unele excepţii pentru motive justificate, în care persoanele sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, indiferent de incidența cumulată a cazurilor de COVID 19.

În continuare, polițiștii, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. și instituții cu atribuții de control, vor acționa, atât în uniformă cât și în civil, pentru verificarea respectării prevederilor Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

*Recomandăm tuturor cetăţenilor  să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție, să nu se expună la riscuri.

*

În data de 01.04.2021, poliţiştii Biroului Siguranță Școlară din cadrul .I.P.J Hunedoara, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Orașului Uricani (Formațiunea Ordine Publică și Formațiunea Rutieră) au organizat o acţiune în zona adiacentă unităților de învățământ din Uricani, în vederea prevenirii răspândirii infecției cu virusul SARS – CoV2.

Polițiștii au fost prezenți la intrarea și la ieșirea de la ore a preșcolarilor, școlarilor și liceenilor și au verificat modul în care se respectă măsurile de protecție sanitară, asigurându-se că aceștia poartă mască de protecție și respectă regulile de distanțare fizică. Celor prezenți în zona unităților de învățământ le-au fost făcute recomandări cu privire la continuarea respectării regulilor de protecție sanitară și în perioada vacanței de Paști.

De asemenea, poliţiştii au oprit microbuzul școlar din localitate pentru a verifica, în principal, dacă persoanele transportate poartă mască de protecție și dacă respectă distanțarea fizică în interiorul autovehiculului.

În cadrul acțiunii au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Legii cu nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și o amendă pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. cu nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (pentru nesemnalizare de schimbarea direcţiei de mers).

Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci dorim ca toți să conștientizeze faptul că, sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante, însă nu vom tolera nicio încălcare a legii.

*Suntem şi vom fi prezenţi, permanent la datorie şi aplicăm legea în litera și spiritul ei!

 

Vă reamintim de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.