Acțiuni de verificări, în societăți comerciale, piețe, transport în comun și trafic rutier

La începutul săptămânii, polițiștii hunedoreni au verificat zonele aglomerate atât în mediul urban cât și rural. De  asemenea, în acțiunile patrulelor de ordine au fost vizate transporturile în comun și cele de marfă.

„Activităţile cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă au avut loc în sistem integrat şi au vizat, în special,  zonele aglomerate, centre comerciale,  dar şi mijloacele de transport în comun, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

Astfel, în data de 09.11.2020 polițiștii hunedoreni au derulat, pe raza județului, atât în mediul urban cât și rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare pentru combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2:  au fost verificate 124 de societăți comerciale şi 48 de mijloace de transport în comun, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 43 de  sancțiuni contravenționale (41 pentru nerespectare măsurii protecție individuală şi 2 pentru nerespectarea măsurilor de carantinare/izolare), valoarea totală a amenzilor fiind de peste 15.000 de lei.

Exemplu semnificativ:

În urma verificărilor efectuate de către poliţişti la o adresă din municipiul  Hunedoara, unde figurează ca fiind persoană carantinată un hunedorean în vârstă de 33 de ani, s-a constatat că acesta nu se afla la adresa respectivă, el fiind depistat ulterior, pe stradă (venind spre domiciliu).

Bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional, conform Legii 55/2020, pentru nerespectarea măsurii carantinei.

Cu ocazia controalelor în trafic, efectuate împreună cu inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier, poliţiştii au verificat legalitatea efectuării transportului de marfă și persoane, inclusiv  modul în care măsurile de protecție stabilite prin Legea nr. 55/2020 sunt respectate în timpul efectuării transportului de persoane, prin curse regulate/speciale.   

Conducătorii tuturor autoturismelor verificate în trafic au fost instruiți de polițiști în privinţa respectării prevederilor L55/2020, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, echipajele de poliție, poliţie locală și jandarmerie aflate în serviciu pe raza județului Hunedoara, verifică modul de respectare a interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 23:00—05:00.

 Reamintim că este permisă circulația persoanelor în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive:

 

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

            Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura”, se arată într-un comunicat emis de IPJ Hunedoara.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.