Actriţa Florina Cercel a încetat din viaţă

Actriţa Florina Cercel a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 76 de ani și  va fi înmormântată joi, pe Aleea Artiştilor din cimitirul Bellu, potrivit unui anunţ făcut de Teatrul Naţional din Bucureşti. Marea actriță a fost, în tinereţe, una dintre cele mai frumoase românce.

S-a născut pe 28 ianuarie 1943, la Piatra-Neamţ. În cariera sa, marea actriță a jucat peste 100 de roluri în filme şi piese de teatru.

„După mai bine de 45 de ani de carieră pe scena Naţionalului, «Ţuca» ne părăseşte azi, lăsându-ne tot mai trişti, lipsiţi de prezenţa sa impunătoare, de forţa şi de talentul său incontestabil, de farmecul atâtor roluri memorabile, de dăruirea sa remarcabilă în fiecare apariţie scenică”, a transmis, într-un mesaj publicat pe Facebook, echipa Teatrului Național Bucureşti.

Florina Cercel a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti, în 1964, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea şi Victor Moldovan.

A debutat în 1964 pe scena Teatrului Dramatic de Stat din Galaţi, a jucat pe scena Teatrului Naţional, dar şi la Teatrul Naţional Timişoara şi Metropolis.

Marea actriță a lăsat în urma sa o moștenire artistică impresionantă.

În televiziune a jucat sub îndrumarea unora ca Alexandru Tocilescu, Cornel Todea şi Cătălina Buzoianu, dar şi în seriale, precum „Aniela”.

A făcut parte din distribuţia a 26 de filme, remarcându-se în „Crucea de piatră” (1993), de Andrei Blaier, „Din prea multă dragoste” (1985), de Lucian Mardare, „Vară fierbinte” (1982), de Francisc Munteanu, „Dumbrava minunată” (1980), de Gheorghe Naghi, şi „Iancu Jianu-Zapciul” (1980), regia Dinu Cocea.

Cel mai recent film în care a jucat este „The Half Life of Timofey Berezin” (2006), de Scott Z. Burns.

În ultima stagiune, actriţa juca la TNB în „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, în regia lui Ion Caramitru, şi „Terorism”, în regia lui Felix Alexa.

Pe scena Teatrului Naţional a interpretat 30 de roluri, între ele – Katy în „Peripeţiile bravului soldat Svejk” (1975), după Jaroslav Hasek, regia Dem Rădulescu, Zoe în „O scrisoare pierdută” (1979), după I.L. Caragiale, regia Radu Beligan, Clitemnestra în „Electra – O trilogie antică” (1990), după Euripide, Sofocle şi Seneca, regia Andrei Şerban, şi Bernarda Alba în „Casa Bernardei Alba” (1994), după Federico Garcia Lorca, regia Felix Alexa.

A primit în 1990 premiul UNITER pentru „cea mai bună interpretare feminină”, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova”, după Maxim Gorki, regizat de Ion Cojar.

În 2002, a fost decorată cu însemnele Ordinului Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, iar Ministerului Culturii şi Cultelor i-a acordat premiul pentru cea mai bună actriţă a anului, pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul”, după Nicolai Vasilievici Gogol.

 

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *