Adevărul despre prețul carburanților

Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană prezintă statisticile evoluției europene a prețurilor combustibililor.

În perioada cuprinsă între 1 și 15 ianuarie  în România carburanţii s-au scumpit cu cca 3%, respectiv 16 bani pe litrul de benzină şi 15 bani pe litrul de motorină, această creştere a preţurilor din România fiind mai mare decât media europeană. În doar două săptâmâni, prețul benzinei a crescut  de la  5,16 lei / litru la 5,32 lei / litru, iar prețul  motorinei a crescut de la 5,27 lei / litru la 5,42 lei / litru.

Conform Oil Buletin, în euro, preţul benzinei a crescut în România de la 1,108 euro / litru la 1,15 euro / litru, iar cel al motorinei de la 1,131 euro pe litru la 1,172 euro / litru, respectiv în euro, noi, românii, suportăm o scumpire  o scumpire de 3,7% a benzină şi 3,6% la motorină, în numai două săptămâni, prețul fiind influențat și de evoluția cursului de schimb leu-euro!

În România  taxele reprezintă 50 – 53% din preţul carburanților! 53% din preţul final al benzinei şi 50% din cel al motorinei!

În Europa, în aceeași perioadă, preţurile au crescut, în medie, cu 0,3%.

Consumul mediu anual de carburanți în  România este circa 7 miliarde de litri de carburanţi, în scădere,  după majorarea aberantă a accizelor în annul 2017. Principalii furnizori de carburanți în România sunt, în ordinea descrescătoare a cantităților comercializate: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

Mai mult de jumătate din prețul plătit la pompă intră într-un buget conceput ca o gaură neagră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *