Administrație dinamică la Deva (III)

Taxă de vizitare la Cetatea Deva

Primarul Florin Oancea, caută soluții pentru eficientizarea serviciilor turistice pe Cetatea Deva. În acest moment nu există o taxă de vizitare pe cetate, turiștii plătesc doar pentru urcarea și coborârea cu telecabina la nivel de 10 lei biletul. Statistic s-a triplat numărul de turiști, lucru demn de apreciat, dar încasările au rămas la fel și acest aspect este negativ. Concluzia este că mulți turiști merg pe jos, vizitează cetatea, dar nu plătesc pentru acest lucru. Soluția ar fi introducerea unei taxe de vizitare. Pentru a evita bănuielile că există scurgeri de bani, primarul dorește un sistem de intrare în cetate la fel ca în stadioane.

De asemenea pentru ca cetatea să devină și mai atractivă pentru turiști trebuie asigurate servicii de informare performante, ghizi, evenimente. Dar conceptul unei cetăți aducătoare de venituri pentru comunitate trebuie gândit în ansamblu și nu de azi pe mâine. Dacă nu se va obține finanțare guvernamentală pentru reabilitarea integrală a incintei I a cetății, trebuie găsită o soluție de rezervă și cu minime investiții, în acest spațiu să se poate desfășura cât mai multe evenimente culturale. De asemenea trebuie creat cel puțin un punct alimentar, terase și se poate scoate la licitație publică locația pentru firmele interesate. Cel mai bun va câștiga.

Telecabină de 32 de locuri

Telecabina existentă a fost inaugurată în urmă cu 12 ani și din cauza problemelor tehnice urmează să suporte o reparație capitală. Posibil ca în perioada următoare să urmeze intervenții masive atât la partea electrică cât și la partea mecanică. În urma unei analize primarul a ajuns la concluzia că o investiție într-o telecabină mai mare ar rezolva statul la coadă din timpul verii. În acest fel ar crește și încasările în urma dublării capacității, în sensul că în loc de 16 persoane cât transportă acum, o telecabină de 32 de locuri, ar aduce mai multe venituri pentru primărie și ar asigura mai mult timp turiștilor pentru vizitarea cetății. Astfel va crește numărul de turiști, dar și gradul de atractivitate al municipiului Deva.

Florin Oancea dorește să intre în parteneriat cu celelalte orașe din județul Hunedoara pentru a oferi turiștilor pachete turistice de 2-3 zile. În acest fel prin circuitele la obiectivele din județ turiștii s-ar caza o noapte în Deva și o noapte în alte localități. Ba mai mult asemenea parteneriat trebuie realizat între municipiul Deva și municipiul Alba Iulia. Administrația locală este interesată de dezvoltarea turismului și cu răbdare, pașii următori vor duce la îndeplinirea planurilor.

Va urma

 

Mircea GOIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *