Ajutaţi-i să devină, oficial, cei mai buni voluntari

Tinerii care s-au implicat în activitatea Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului pot deveni ,,echipa de voluntari ai anului”. Ei s-au înscris la „Gala Naţională a Voluntarilor” care va desemna în curând câştigătorii la nivel naţional pe mai multe secţiuni. Voluntarii din Haţeg se „bat” pentru titlul de cei mai buni voluntari cu alte echipe din ţară şi au nevoie de fiecare vot.

Trofeul pentru cei mai buni voluntari se acordă pe baza numărului de voturi primite pe site-ul evenimentului, la adresa www.galavoluntarilor.ro/detalii_finalist/296.

Sunt aproape 200 de copii şi tineri din zona Haţeg care se implică în activităţile Geoparcului Dinozaurilor. Administraţia ariei protejate a reuşit să-şi formeze un nucleu de 60 de voluntari activi care sunt prezenţi în toate proiecte şi evenimentele desfăşurate de Geoparc sau partenerii săi.

Pe site-ul „Galei…”, aceştia sunt „pontaţi” cu un număr de 13.750 de ore de voluntariat şi sunt descrişi ca o echipă de tineri entuziaști implicaţi în renașterea comunităţii: „Sunt sursa de creativitate și energie a unui teritoriu UNESCO – Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. Au organizat zeci de proiecte și acţiuni în domeniile educaţie, promovare, protecţie și conservare a naturii, ghidaj și animaţie, organizare de evenimente, amenajare de expoziţii. În 2017 voluntarii au creat un nou punct de vizitare – Casa Pietrelor, o construcţie din materiale reciclabile, care se adaugă altor 5 puncte de vizitare amenajate tot de ei. Tot anul acesta voluntarii au ghidat în expoziţii peste 4000 de vizitatori, au organizat Festivalul Dinozaurilor, Ziua Vulcanilor și au transmis mai departe valorile Geoparcului UNESCO”.

Voluntarii Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului participă la activităţile organizate de administraţia ariei protejate. Tinerii spun că cel mai important e să înveţi să lucrezi în echipă. Ei spun că au deprins multe cunoştinţe şi şi-au dezvoltat abilităţi de când se implică în munca pentru aria protejată.

„Am învăţat, de exemplu, cum să lucrez cu copii mici, ceea ce e o adevărată provocare şi mă bucur că m-am descurcat atât de bine. Am învăţat că este foarte important să acorzi atenţie celui de lângă tine şi să ştii să lucrezi în echipă”, spune Andreea Grec, una dintre membrele echipei de voluntari alături de Robert Dumbuleu: „Înveţi aici ceea ce nu poţi învăţa la şcoală şi anume cât de importantă este munca în echipă. Este destul de greu şi nu se învaţă decât în cadru organizat, cum ar fi Geoparcul. Am lucrat în multe ateliere, în unele cu copii mai mici şi pentru asta e nevoie de răbdare şi atenţie.”

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului este o arie protejată UNESCO unde munca cu voluntari este încurajată de ani de zile şi este apreciată. „Această gală înseamnă foarte mult pentru noi cei care lucrăm pentru Geoparc. Este o răsplată a eforturilor acestor tineri, pentru toate activităţile lor.

„Voluntari pentru Geoparc” este unul dintre cele mai dinamice şi cele mai interesante programe de voluntariat nu doar din ţară, ci şi peste graniţă pentru că au devenit cunoscuţi în cadrul reţelei globale a geoparcurilor. Ei se implică foarte mult în toate proiectele noastre”, spune Adina Popa, specialist în comunicare la Geoparcul Dinozaurilor.

„În cadrul proiectului „Călătoria lui Andi Andezit prin arii protejate și geoparcuri internaţionale”, am colaborat foarte bine cu echipa de voluntari, ei au avut ca responsabilitate contactul cu reprezentanţii geoparcurilor internaţionale și cu cei ai destinaţiilor de ecoturism din România, au centralizat pozele și bunele practici primite și, în final au organizat și au finalizat evenimentul „Ziua Vulcanilor” ediţia a doua”, scrie președintele asociaţiei Drag de Haţeg, Andrei Valentin Dincă.

Deocamdată, numărul de voturi îi plasează pe voluntarii Geoparcului pe locul II în competiţie.

 Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *