Alexandra Tomczak, oficial european, a fost în Valea Jiului

Un oficial european a fost prezent în Valea Jiului pentru a studia oportunitățile regiunii în cadrul platformei destinată zonelor miniere în tranziție. 41 de regiuni din întreaga Europă vor trece printr-un amplu proces de tranziție enegertică. Această tranziție va afecta cel mai mult zonele miniere. Comisia Europeană a lansat un proiect pe principiul unei tranziţii juste, în care nimeni să nu fie lăsat în urmă.

La nivel european, Comisia a identifcat 41 de regiuni din 12 state membre unde desfășoară activități de extracție a cărbunelui, oferind locuri de muncă pentru aproximativ 185.000 de cetățeni. Două dintre ele sunt în România, în sud-vestul ţării, Oltenia şi Valea Jiului. La Bucureşti a fost prezent un oficial al DG Energy, Alexandra Tomczak, care se ocupă, la Bruxelles, exact de această platformă pentru regiunile carbonifere în tranziţie.

“Zilele următoare va fi prezentat un raport complet referitor la potenţialul de energie regenerabilă al acestor 41 de regiuni, unde pot fi instalate noi capacităţi, cum se pot finanţa, şi cu ce poate ajuta Comisia”, a spus Alexandra Tomczak, arătând audienţiei câteva grafice din viitorul raport.

Oficialul european a precizat că Valea Jiului e un exemplu de bune practici.

„ În cele două regiuni din România deducem că s-ar putea instala zeci de mii de MW în parcuri eoliene şi fotovoltaice, dar şi câteva mii de MW la prosumatori[1] – panouri fotovoltaice pe acoperişuri. De unde să vină însă şi banii? “Este aprobat Fondul perntru Tranziţie Justă, de 5 miliarde de euro, bani europeni, dar nu e suficient. Este nevoie de fonduri suplimentare pentru proiecte pentru aceste zone. Ce s-a făcut în Valea Jiului e un exemplu, dacă aici vom avea succes, vom arăta tuturor. Trebuie să implementăm proiecte, avem nevoie de poveşti de succes”, a spus Alexandra Tomczak.

Exemplul este de fapt unicul proiect de anvergură, cel puţin până acum, la care statul a fost doar un colaborator pasiv. Este vorba despre Academia pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice în Valea Jiului, proiect promovat de RWEA, împreuna cu companiile din cadrul său cum ar fi Monsson – RESS și CEZ Romania, lansat în acest an.

 

Notă: prosumator[1] s .m. clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile

 

Colaborator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *