Alte discuții pentru minele “viabile”

Minele Livezeni și Vulcan din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt considerate viabile. Au existat, însă discuții pentru ca acestea să fie incluse într-un program în baza căruia să beneficieze de ajutor de stat. Nu se vorbește de închiderea celor două unități miniere, ci de continuarea activității cu ajutor de stat.

“S-a discutat doar varianta, nu este nicio decizie finală, în funcție de ce bani are statul român de a le trece pentru a beneficia de ajutor de stat, fără să se vorbească de închiderea lor. A fost o discuție venită din partea companiei. Am mari îndoieli că se va realiza asta pentru că statul român nu are bani pentru a da pentru ajutor de stat și atunci se va continua idea SIEG-ului (Servicii de Interes Economic General), adică cele două exploatări să fie prinse în SIEG. SIEG-ul e ceva cert, se discută cu Comisia Europeană, numai că o parte din SIEG e blocată de Deva”,  a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Este o variantă care ar ajuta cele două unități miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, însă totodată este un plan greu de aplicat. În acest sens, se va continua cu varianta inițială, cea a SIEG-ului.

“Nu s-a discutat de închidere. Era o idee să treacă pe ajutor de stat, dar nu. Nici vorbă să se închidă. Noi trebuie să dăm cărbune. Nu se pune problema închiderii celor două unități miniere. Idea era lansată dacă putem prelungi activitatea la Lupeni și Lonea, nu se pune problema să mai închidem și alte mine. Pentru cele două (Livezeni și Vulcan – n.r.) doar pe SIEG am putea beneficia de ajutor. Noi ne-am dus cu o idee, dumnealor vor analiza. Noi facem tot ce e posibil ca să aducem cele două unități miniere să dea producția pe care ne-o dorim. Încercăm să găsim soluțiile cele mai bune”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al CEH.

În paralel, încă de la începutul anului se discută de o posibilă prelungire a activității de producție la minele Lupeni și Lonea. Cele două ar trebui să își oprească producția la finalul acestui an. Sindicatele fac demersuri pentru ca activitatea să continue și după această perioadă. Potrivit Ministerului Energiei, scoaterea minelor din programul de închidere ar avea efecte devastatoare asupra bugetului societății.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *