Amenzi aplicate în domeniul alimentar, după verificarea a peste 700 obiective din județ

Inspectorii Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara au aplicat, pe parcursul lunii trecute, sancțiuni contravenționale de 177.500 de lei, pentru deficiențele constatate în domeniul siguranței alimentelor de origine animală și a produselor medicinale veterinare.

„În luna octombrie 2022 au fost verificate un număr de 713 obiective, lar pentru deficiențele constatate au fost aplicate 34 sancțiuni contravenționale în cuantum de 177.500 lei, șapte avertismente, precum şi două ordonanțe de suspendare temporară activități. De asemenea la nivelul DSVSA Hunedoara au fost înregistrate și soluționate patru sesizări. În domeniul siguranței alimentelor au fost efectuate acțiuni de control la unitățile de abatorizare, procesare, depozitare şi desfacere a produselor alimentare de origine animal și nonanimală. În acest sens au fost efectuate acțiuni care au urmărit modul cum sunt respectate condițiile de funcționare și înregistrare/autorizare al unităților, precum şi acțiuni care au urmărit respectarea legislației sanitare veterinare şi pentru siguranță alimentelor privind producerea depozitarea şi comercializarea produselor alimentare de origine animală și nonanimală. Au fost verificate un număr de 368 obiective, fiind constatate următoarele deficiențe: igienă și întreținerea necorespunzătoare a spaţiilor de producție, depozitare și comercializare a produselor alimentare, manipulare, etichetare și depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, funcționare obiective fără înregistrare sanitară veterinară, deficiențe privind demonstrarea trasabilității produselor alimentare. În urmă neconformităților constatate au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale în cuantum de 147.600 lei, precum și două avertismente”,  arată DSVSA Hunedoara.

În domeniul sănătății, bunăstării și identificării animalelor, nutriției animalelor și produselor medicinale veterinare au fost efectuate controale în fermele comerciale, exploatațiile comerciale de tip A, exploatațiile non-profesionale, depozite farmaceutice, farmacii și cabinete veterinare, care au vizat verificarea respectării condițiilor de funcționare, biosecuritate, bunăstare și protecție, identificare şi înregistrare a animalelor, precum și a condițiilor de comercializare a produselor medicinale veterinare şi a altor produse de uz veterinar. În total au fost verificate un număr de 345 de obiective, fiind constatate următoarele deficiențe: funcționarea târgurilor de animale fără aprobare sanitară veterinară, deținerea de animale de companie fără carnete de sănătate și fără respectarea condițiilor de igienă, nerespectarea măsurilor de profilaxie și amenajarea necorespunzătoare a adăposturilor de animale, vânzarea/cumpărarea de animale fără documentele prevăzute de legislația în vigoare, nerespectarea prevederilor legale referitoare la eliberarea produselor medicinale veterinare, transport animale cu mijloace auto neautorizate sanitar veterinar și neigienizate și fără documente sanitare veterinare aferente. În urmă neconformităților constatate au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale în cuantum de 29.900 lei, precum cinci avertismente.

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.