Amenzi de peste 39 de milioane de lei, aplicate de Garda de Mediu în 2017

Garda Naţională de Mediu (GNM) a aplicat, în anul 2017, aproape 2.000 de amenzi, în valoare totală de peste 39 de milioane de lei, şi a formulat 54 de sesizări penale în urma controalelor efectuate. De asemenea, comisarii din întreaga ţară au investigat peste două sute de poluări accidentale.

Garda Naţională de Mediu a prezentat raportul de activitate pentru anul 2017, anunţând că s-au efectuat 40.691 acţiuni în domeniul controlului poluării şi în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.

În urma acţiunilor, au fost aplicate 1.969 de amenzi, în valoare de 39.183.130 lei, şi 1.286 de avertismente. De asemenea, s-au emis 273 de dispoziţii de sistare temporară a activităţii şi s-au făcut 54 de sesizări penale.

Comisarii din întreaga ţară au investigat, în 2017, 209 evenimente care au dus la poluare accidentală.

Patruzeci dintre accidente au dus la poluări ale apei şi au fost cauzate, în principal, de scurgeri de ape uzate (tehnologice) sau menajere, precum şi de ape neepurate corespunzător sau de levigat provenit de la depozitele de deşeuri, de deversarea de substanţe chimice, de depozitarea necorespunzătoare a unor materii şi materiale.

Alte 42 de evenimente au dus la poluarea solului, 44 de incidente au dus la poluarea aerului, iar în 53 de cazuri efectul a fost poluarea solului, aerului şi apei.

„Investigarea cauzalităţii evenimentelor enumerate mai sus (cu observaţia că au existat situaţii în care cauza imediată a fenomenului poluator nu a putut fi identificată) a condus la aplicarea a 12 amenzi contravenţionale însumând aproape 350.000 lei şi a unui avertisment”, au precizat reprezentanţii GNM.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *