Amenzi usturătoare pentru disconfortul olfactiv

Legea mirosurilor a intrat în vigoare. Vecinii deranjați de mirosuri pot sesiza autoritățile, iar dacă se confirmă faptul că s-a produs un disconfort olfactiv se pot aplica sancțiuni. Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului a fost publicată în Monitorul Oficial.

Legea acoperă un vid legislativ din Legea Calității Aerului, fiind menită să rezolve situații în care, deși mirosurile puternice afectează sănătatea oamenilor, analizele chimice arată că poluarea este prevăzută în limitele legale.

„Legea mirosurilor” introduce în legislaţia românească termenul de „disconfort olfactiv” definit ca fiind „efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri”.

Tot prin această lege este introdus şi „planul de gestionare a disconfortului olfactiv” plan care se elaborează de către titularii activităţilor care pot genera disconfort olfactiv. Nerespectarea planului atrage amenzi cuprinse între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

”Autorităţile de protecţia mediului vor trebui să includă, în actele emise, condiţiile de funcţionare pentru respectarea normelor de igienă şi sănătate publică impuse de autoritatea pentru sănătătate publică pentru proiectele/activităţile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidenţiale. De asemenea, solicită aplicarea măsurilor tehnologice, a restricţiilor şi interdicţiilor în scopul prevenirii, limitării sau eliminării emisiilor de poluanţi şi a disconfortului olfactiv. Cei care nu respectă obligația de a diminua, modifica sau înceta activitățile generatoare de poluare și/sau disconfort olfactiv, la cererea motivată a autorității de mediu, riscă amenzi cuprinse între 7.500 și 15.000 de lei (persoane fizice) și cu amenzi între 50.000 și 100.000 de lei (persoane juridice). O altă obligaţie impusă firmelor şi altor operatori economici va fi deţinerea unui sistem propriu de monitorizare a disconfortului olfactiv. Lipsa acestui sistem se sancționează cu amenzi cuprinse între 25.000 și 50.000 de lei în cazul persoanelor juridice”, arată Garda de Mediu Hunedoara.

Pentru activităţile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecţiei mediului autorităţile administraţiei publice locale (prin acțiuni preventive și la solicitarea publicului) vor avea obligaţia să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfăşurarea activităţilor generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement.

Conținutul planului de gestionare a disconfortului olfactiv și metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv vor fi stabilite prin HG în maxim 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

 

Colaborator

FOTO: agroinfo.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.