Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Samizegetusa așteaptă să fie restaurat

CJ Hunedoara a scos la licitație un contract de peste 14 milioane de lei pentru axecuția lucrărilor în cadrul obiectivului de investiții „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa”. 14.830.056 de lei este valoarea contractului.

„Lucrările ce fac obiectul contractului sunt: lucrări de intervenție pentru punerea în siguranță a structurii principale: rezidirea paramentelor în zonele în care acestea sunt prăbușite și dislocate, îndepărtarea tuturor materialelor friabile, integrarea lacunelor la paramentul zidurilor, injectarea fisurilor cu materiale specifice zidăriilor din piatră și mortar de var, rerostuirea zidăriei cu mortar de var-nisip, eliminarea vegetației parazitare;  lucrări pentru restaurarea și conservarea construcției: conservarea materialelor și a alcătuirilor constructive, eliminarea materialelor neadecvate introduse cu prilejul intervențiilor anterioare pe bază de teste in situ, integrarea lacunelor în zidării, rerostuirea zidăriilor, restaurarea coronamentul din beton armat, biocidare, îndepărtarea crustelor saline de pe suprafața pietrei, controlul vegetației în apropierea vestigiilor arheologice;  lucrări pentru punerea în valoare a construcției și utilizarea sa: amenajare arenă, amenajare zone pentru spectatori, amenajare lapidariu cu panouri informative și explicative, realizare instalații electrice de iluminat și instalații de apă-canal, sistematizare verticală și amenajări exterioare”, arată documentul.

Investiția este realizată cu bani europeni, prin Programul Operațional Regional. Data limită pentru depunerea ofertelor este 7 februarie 2022. Termenul de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2023.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *