Analiştii CFA România au încredere în revenirea economiei în acest an

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a ajuns la 60,7 puncte, în creştere cu 39,9 puncte faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit sondajului realizat de Asociaţia CFA România în martie 2021, care mai arată că atât indicatorul de încredere cât si cele două componente ale sale au atins valorile maxime post criză Covid, ceea ce îndică încredere în revenirea economiei în acest an. Analiştii estimează că impactul economic al coronavirusului se va resimţi până în trimestrul al IV lea al anului 2022.

“Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 60,7 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 39,9 puncte). Ambele componente ale indicatorului au înregistrat creşteri”, arată asociaţia.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2022/aprilie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,44%. În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 93% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9517, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 4,9903 lei pentru un euro.

“Atât indicatorul de încredere cât si cele două componente ale sale au atins valorile maxime post criză Covid, ceea ce îndică încredere în revenirea economiei în acest an. De asemenea, sondajul relevă revenirea, în linie atât cu evoluţiile globale cât si cuec prognoza de creştere economică, a anticipaţiilor de majorare a ratei inflaţiei şi a ratelor de dobândă”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei CFA România, Adrian Codîrlaşu.
Potrivit CFA, 76% din participantii la sondaj anticipează majorarea ratei inflaţiei, peste 72% se aşteaptă la creşterea ratelor de dobândă de piaţă monetară şi peste 83% prognozează majorarea ratelor de dobândă pentru scadenţele pe termen mediu.

Legat de durata impactului economic al coronavirusului, cea mai mare parte a respondenţilor din cadrul sondajului CFA (peste 70%) anticipează că acesta se va resimti inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (23,3%) chiar pâna în trimestrul al IV-lea al anului 2022.

Analiştii CFA susţin că datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la peste 52%.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA Romania, de aproape 10 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni. Indicatorul de Incredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii; anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evolutia averii personale la nivel de economie.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România cu 230 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA).

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *