Anchetă Salvați Copiii: Aproape 80% dintre părinţii plecaţi în străinătate nu intenţionează să-şi ia copiii cu ei

O anchetă realizată de organizaţia Salvaţi Copiii arată că aproape jumătate dintre copiii români ai căror părinţi sunt plecaţi să muncească în altă ţară nu au mama alături. În ceea ce priveşte intenţia părinţilor care muncesc în afara ţării de a-şi lua copiii cu ei, doar 7% dintre aceştia iau în calcul reîntregirea familiei în afara ţării, în timp ce 79% dintre părinţi nu au astfel de perspectivă, arată studiul realizat pe 855 de copii. Pe primele cinci locuri în ceea ce priveşte numărul copiilor cu părinţi plecaţi din ţară se află judeţe din zona Moldovei.

„Datele unei  anchete realizate de Salvaţi Copiii România în decembrie 2021, pe un eşantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizaţiei Salvaţi Copiii,  arată că intenţia de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinţii plecaţi, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eşantion.  Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferenţa fiind reprezentată de situaţiile în care părinţii nu au luat încă o decizie în acest sens. Deşi procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinţi este redus (doar 7%), observăm că foarte mulţi dintre părinţii plecaţi nu intenţionează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenţie, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens”, transmite, joi, organizaţia Salvaţi Copiii.
Conform sursei citate,  printre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în ţară, cel mai frecvent invocat în cadrul anchetei este cel legat de piaţa muncii, adică de locurile de muncă şi de condiţiile de salarizare, acesta fiind valabil în cazul a 39% dintre părinţii plecaţi. De asemenea, 24% dintre părinţii care muncesc în afara ţării ar reveni definitiv dacă ar constata îmbunătăţirea sistemului de sănătate, în timp ce unu din cinci părinţi s-ar întoarce în ţară dacă ar vedea ameliorarea climatului social general/vieţii politice.
Statisticile prezentate de Salvaţi Copiii relevă de asemenea că 44% dintre copiii ai căror părinţi lucrează în străinătate au rămas în ţară fără mama alături, existând cazuri în care aceasta este plecată împreună cu tatăl, dar şi altele în care mama este singurul părinte plecat din familie.
La nivel naţional, 21.024 de copii au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale.
„În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra consecinţelor socio-emoţionale pe care copiii rămaşi în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor, le resimt şi întăreşte programele de informare şi suport din cinci judeţe, pe perioada lunii august, când majoritatea părinţilor plecaţi revin în ţară pentru vacanţă”, transmite organizaţia.
Astfel, Salvaţi Copiii campanie anunţă că derulează, luna aceasta, o „amplă campanie de conştientizare a importanţei timpului de calitate părinte-copil” principalul mesaj fiind acela că „Împreună totul este mai mai bine!”.
Salvaţi Copiii precizează că 76.170 de copii români sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.
Cei mai mulţi copii rămaşi singuri acasă sunt în judeţele Suceava (6.518 copii), Botoşani (5.025 copii), Iaşi (4.855 copii), Neamţ (4.019 copii), Bacău (3.809 copii), Prahova (3.196 copii), Galaţi (3.067 copii), Vaslui (2.919 copii), Constanţa (2.765copii) şi Maramureş (2.064 copii).
Începând cu anul 2010, Organizaţia Salvaţi Copiii a creat servicii adresate atât copiilor, cât şi părinţilor lor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, peste 12.500 de copii şi 8.200 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinţi, beneficiind până acum de servicii de intervenţie directă. Peste 127.000 de persoane, părinţi, copii şi specialişti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinţilor îl are asupra copiilor rămaşi acasă şi la obligaţiile ce le revin părinţilor la părăsirea ţării.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *