Anchetatorii OMS îşi încep ancheta în China cu privire la originea SARS-CoV-2

Echipa de experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) însărcinată să ancheteze cu privire la originea noului coronavirus SARS-CoV-2 care era aşteptată în China săptămâna trecută urmează să-şi înceapă misiunea joi, a anunţat luni Ministerul chinez al Sănătăţii, relatează AFP.

Această vizită ultrasensibilă pentru Beijing – care respinge orice responsabilitate în pandemia covid-19, soldată cu 1,9 milioane de morţi în lume – era programată iniţial săptămâna trecută, însă a fost anulată în ultimul moment din cauză că echipa de anchetatori nu a obţinut toate autorizaţiile chineze.

”În urma unor discuţii, echipa de experli ONU (…) vine în China la 14 ianuarie în vederea unor inspecţii. Ei vor efectua cercetări comune împreună cu cerecetători chinezi cu privire la originea covid-19”, precizează într-un scurt comunicat Ministerul chinez al Sănătăţii.

Beijingul nu prezintă detalii cu privire la desfăşurarea vizitei, însă anchetatorii ONU urmează să fie plasaţi în carantină la sosirea pe teritoriul chinez.

Directorul OMS şi-a exprimat săptămâna trecută regretul – într-o rară critică a Chinei – faţă de faptul că anchetatorii nu au putut intra în această ţară.

Unda verde chineză intervine la exact un an de la anunţarea unui prim mort în China din cauza a ceea ce era, la acea vreme, doar un virus misterios.

China a reuşit, practic, de atunci, să eradicheze boala pe teritoriul său.

Autorităţile chineze nu pierd nicio ocazie să-şi exprime îndoiala cu privire la originea chineză a noului coronavirus, după ce au arătat cu degetul, iniţial, o piaţă, la Wuhan, în care se vindeau animale vii.

Însă Beijingul nu l-a putut împiedica pe preşedintele american în exerciţiu Donald Trump să-l acuze cu regularitate de faptul că a răspândit ”virusul chinez” pe planetă şi chiar că  l-a lăsat să scape dintr-un laborator de virusologie din Wuhan, un oraş din centrul ţării în care virusul a apărut la sfârşitul lui 2019.

Puterea comunistă a condamnat – un semn de nervoztate -, la sfârşitul lui decembrie, la patru ani de închisoare o jurnalistă cetăţeană, Zhang Zhan, care a acoperit situaţia în timpul carantinei la Wuhan.

Delegaţia OMS este alcătuită din zece experţi, iar Comisia Naţională chineză a Sănătăţii nu oferă vreo precizare cu privire la itinerariul delegaţiei, scrie Reuters.

China a fost acuzată de faptul că a ascuns apariţia noului coronavirus şi că a condus astfel la întârzierea primelor măsuri în lupta împotriva virusului şi la răspândirea acestuia.

Statele Unite au îndemnat în mai multe rânduri la o anchetă ”transparentă” a OMS şi au denunţat voinţa Chinei de a efectua ancheta preliminară.

Înainte de sosirea anchetatorilor OMS; Beijingul pare să propună o variant alternativă cu privire la originea pandemiei covid-19.

Ministrul chinez de Externe Wang Yi vorbesşte despre ”un număr tot mai mare de studii” care arată că noul coronavirus a apărut în mai multe regiuni.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.