Vreme caniculară! ANM a emis cod Portocaliu în aproape toată țara, iar la sfârșitul săptămânii, se anunță cod ROȘU de caniculă extremă

Pentru ziua de azi, 11 iulie 2024, ANM a emis o avertizare de caniculă de cod Portocaliu, ce cuprinde cea mai mare parte a țării, iar potrivit meteorologilor, valul de căldură va fi persistent, se va intensifica și se va extinde, astfel că, în zilele de weekend, aproape toată țara se va afla sub cod ROȘU de caniculă extremă. Specialiștii afirmă că e cel mai mare cod Roșu de disconfort termic, valorile termice vor depăși 40 de grade.

 

„În Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei și în vestul și sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură se va intensifica și se va extinde. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 36…39 de grade, cu cele mai mari valori în vest și sud. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, transmite sursa citată.

„Interval de valabilitate: 13, 14 iulie
Fenomene vizate: val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat
Zone afectate: Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova

În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
 Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale”, atenționează ANM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *