Ansamblu sculptural, la Petrila

Brâncuși și ID Sîrbu, maestrul și ucenicul, s-au reîntâlnit la Petrila, în cadrul unui ansamblu sculptural de mare valoare. Cele două monumente realizate din fier forjat străjuiesc intrarea spre fosta unitate minieră Petrila. Artisul Darius Hulea este cel care a realizat cele două monumente.

“În urmă cu câteva luni, maestrul Ion Barbu a venit cu o propunere pe care astăzi am avut onoarea de a o vedea transpusă de artistul Darius Hulea în orașul nostru, la intersecția spre strada Minei. Consiliul Local a pus în dezbatere publică și a aprobat amplasarea celor două monumente care reprezintă două genii culturale, I.D. Sîrbu și Brâncuși. Legătura dintre cele două genii este foarte bine arătată în ansamblul sculptural, scriitorul Petrilei fiind ucenic atunci când Coloana Infinitului se realiza la Petroșani. După cum bine știm, Ion Barbu a făcut multe evenimente în Petrila, pentru care doresc să-i mulțumesc și cred cu tărie că I.D. Sîrbu și Mina Petrila vor deveni o puternică exploatare culturală, la fel cum cu ani în urmă Mina Petrila era cea mai mare exploatare minieră. Le mulțumesc tuturor celor care au pus umărul pentru a vedea această importantă lucrare în orașul nostru, tuturor celor prezenți astăzi la manifestare, oameni de cultură, tineri veniți de la Bistrița și multe personalități locale și din țară. Viitorul orașului nostru va fi unul strălucit dacă nu uităm trecutul, cultura și tradiția”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Numele lui Constantin Brâncuși și ID Sîrbu sunt strâns legate de Petrila și Petroșani. ID Sîrbu i-a fost ucenic lui Constantin Brâncuși la Atelierele Centrale Petroșani, acolo unde s-a turnat Coloana Infinitului.

 

BACIU Monika

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *