ANSVSA: Misiunea de audit a Comisiei Europene privind pesta porcină africană va prezenta un raport în 25 octombrie

Misiunea de audit a Comisiei Europene, care se află în prezent în România privind pesta porcină africană, va prezenta un raport public în data de 25 octombrie, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Raportul va fi publicat pe site-ul Comisiei Europene (CE), potrivit ANSVSA.

Peste o mie de focare de pestă porcină au fost confirmate până în prezent în 260 de localităţi din 14 judeţe, fiind înregistrate 107 cazuri la mistreţi, a anunţat recent ANSVSA. Au fost despăgubiţi aproximativ 7.500 de proprietari, valoarea plăţilor depăşind 90 de milioane de lei.

În data de 17 octombrie, a demarat misiunea de audit din partea CE privind pesta porcină africană. Aceasta este pentru a patra oară când experţi europeni vizitează România, în ultimul an si jumătate, pe tema pestei porcine africane.

Această misiune vizează evaluarea modului în care au fost aplicate prevederile legale pentru detectarea rapidă a focarelor de infecţie prin supraveghere activă şi pasivă, precum şi prevenirea răspândirii virusului şi eficacitatea controalelor oficiale privind mişcarea şi trasabilitatea animalelor.

”Agenda misiunii de audit include analiza datelor şi documentelor oficiale, discuţii cu reprezentanţii serviciilor veterinare de la nivel central şi judeţean şi vizite de lucru în teren. Şedinţa de deschiderea a misiunii de audit a avut loc în data de 17 octombrie 2018, la sediul ANSVSA”, se arată în comunicat.

După încheierea întâlnirii de la sediul ANSVSA, echipa de audit a vizitat Institului pentru Diagnostic şi Sanătate Animală, pentru a evalua capacitatea analitică şi modul de implementare al metodelor de diagnostic.

”Experţii europeni se vor deplasa judeţele Brăila, Tulcea şi Constanţa, unde vor audita activitatea DSVSA-urilor şi a laboratoarelor din cadrul acestora, dar vor vizita şi ferme comerciale, gospodării ale populaţie, fonduri de vânătoare, abatoare, unităţi de procesare şi centrele comerciale pentru desfacerea cărnii de porc”, se arată în comunicat.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.