ANSVSA: Primele analize făcute pe probe din cinci tipuri de legume congelate Greenyard

Primele analize făcute pe probe din cinci tipuri de legume congelate ale firmei Greenyard, retrase preventiv săptămâna trecută de la comercializare, arată că produsele nu erau infectate cu Listeria monocytogenes, anunţă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) după primele analize de laborator. ANSVSA precizează că probe prelevate din alte produse congelate retrase de la vânzare în state din Uniunea Europeană sunt în curs de analizare în laborator.

Potrivit ANSVSA, rezultatele examinărilor de laborator arată că nu există Listeria monocytogenes în probele prelevate din produsele Greenyard, respectiv fasole verde tăiată, broccoli, ardei gras fâşii, porumb dulce, amestec mexican de legume.

Toate acestea se aflau pe lista de distribuţie a produselor congelate care au fost retrase preventiv de la comercializare din statele membre UE.

„Notificările actualizate, primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, nu includ buletine de analiză care să indice prezenţa Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa din ţara noastră. Pe măsură ce sunt primite, informaţiile sunt transmise structurilor teritoriale ale ANSVSA, care monitorizează în continuare procedurile de retragere şi rechemare a firmelor distribuitoare şi a celor care comercializează produsele congelate, incluse pe lista de distribuţie comunicată actualizată. Probe prelevate din alte produse congelate, care au făcut obiectul retragerii preventive în Uniunea Europeană, sunt în curs de analizare în laborator”, precizează ANSVSA.

Săptămâna trecută, ANSVSA a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje de către Punctul Naţional de Contact al Ungariei cu privire la includerea României pe lista de distribuţie a produselor congelate aparţinând companiei Greenyard din Ungaria, pentru care s-a iniţiat retragerea preventivă în toate statele membre.

Compania Greenyard a retras produsele „Greengrocer / Freshona” Spanac preparat cu smântână, 450 g“ „Freshona” Fasole galbena taiata, 450 g“. vândute în magazinele Lidl. Alte produse retrase sunt Chef Amestec de legume Mexican congelat 2,5kg şi Chef Porumb dulce congelat 2,5kg, puse în vânzare de Metro Casho & Carry.

Au fost retrase şi următoarele produse din magazinele Penny Market – Fasole verde păstăi tăiată şi congelată, 1 kg, Mazăre verde congelată, 1 kg, 9120042691217 Producător Pinguin (în prezent denumit Greenyard) Ţara de origine: Fasole verde păstăi tăiată şi congelată – produs în Ungaria, Mazăre verde congelată – produs în Belgia

Listeria monocytogenes poate provoca afecţiuni grave stomacale sau intestinale (Listerioza), cu simptome similare gripei. La anumite grupe de persoane (gravide, copii, persoane în vârstă sau cu un sistem imunitar scăzut) pot apărea simptome severe. Având în vedere riscul asupra sănătăţii, clienţii sunt rugaţi insistent să ţină cont de această retragere şi să nu consume aceste produse.

În cinci ţări din Europa, respectiv Austria, Danemarca, Marea Britanie, Suedia şi Finlanda, 47 de oameni s-au infectat, din 2015 şi până în prezent, cu bacteria Listeria monocytogenes. Dintre aceştia, nouă au murit.

viewscntnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *