Apel public pentru desemnarea unui oraș din Regiunea Vest care va beneficia de o Strategie de Dezvoltare Locală prin Patrimoniu

Una din prioritățile Regiunii Vest pentru următorii ani este dezvoltarea urbană sustenabilă bazată pe valorificarea patrimoniului cultural. Planul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest 2021 – 2027 prevede valorificarea patrimoniului cultural imobil ca resursă pentru dezvoltare locală sustenabilă și propune elaborarea unor Strategii de Dezvoltare Locală prin Patrimoniu.

În acest context, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest lansează un apel de selecție pentru desemnarea unui oraș din Regiunea Vest care va beneficia de o Strategie de Dezvoltare Locală prin Patrimoniu.

Apelul este deschis în perioada 27 iunie – 8 iulie 2022 și se adresează exclusiv orașelor de rang III din Regiune, definite conform Legii nr. 351/2001 Art. 2. (2), care dețin cel puțin 10 clădiri istorice/de patrimoniu (identificate prin vechimea mai mare de 80 de ani) și pentru care există disponibil material cadastral și cartografic de epocă (vechime mai mare de 100 de ani).

Inițiativa vine în urma colaborării dintre Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Institutul Patrimoniului din Bavaria (BLfD) din Germania, care are ca scop schimbul de bune practici privind metodele și instrumentele utilizate de Institut pentru a genera dezvoltare locală bazată pe patrimoniu.

Institutul a dezvoltat o metodă inovatoare pentru a integra patrimoniul urban istoric în dezvoltarea localității și are are peste 40 de ani de experiență în domeniul elaborării și implementării Strategiilor KDK („Kommunales Denkmalkonzept”), care se bazează pe folosirea valorilor de patrimoniu ca imbold pentru schimbare.

Până în prezent, ADR Vest a organizat împreună cu partenerul german două workshop-uri în anul 2021 și urmează întocmirea unui proiect pilot pentru un oraș de rang III din Regiunea Vest, care constă în elaborarea unei Strategii de Dezvoltare Locală prin Patrimoniu, după modelul german.

Elaborarea strategiei va fi finanțată de ADR Vest și va fi un exemplu de replicat și pentru alte orașe ale regiunii. În viitor se dorește utilizarea acestor strategii la nivelul întregii regiuni, în vederea conservării patrimoniului cultural și generării unei dezvoltări urbane sustenabile.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.