„Arta viselor pure”: expoziţie de pictură şi grafică la Deva

Astăzi, la ora 17.00, la Galeria Națională de Artă “FORMA” din Deva, va fi vernisată expoziția „ARTA VISELOR PURE”, in memoriam  Matyas Iosif. Cu această ocazie va avea loc și lansarea, în premieră, a cărţii despre cariera şi viaţa artistului, volum semnat de József Gazda.

Matyas Iosif (1930 – 2002) a fost o personalitate artistică remarcabilă în arealul cultural hunedorean și national. El a avut o contribuție deosebit de importantă în evoluția artelor vizuale contemporane. Artistul a făcut parte dintre membrii fondatori ai Filialei Deva – Petroșani, încă din anul 1956.

Contribuția maestrului în importantul demers artistic a fost și mai vizibilă odată cu stabilirea sa în Deva, unde a profesat ca dascăl la Liceul de Artă, și mai apoi președinte al Filialei Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România,  între anii 1979 – 1989. În 1958 și 1985 a obținut premiul I pentru grafică, în 1968 premiul II pentru artă monumentală, iar în 1980 premiul Bienalei Internaționale de Gravură de la Banska – Bystrica.

Potrivit artistei Doina Reghiș-Ionescu, care a organizat împreună cu artistul expoziția retrospectivă a acestuia, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, împreună cu câțiva colegi de breaslă – Iosif Tellmann, Victor Silvester, Silviu Băieșu, Gheorghe Iliescu Călinești, Kalman Fodor, Adalbert Szilagyi, Elena Bianu – a reușit, în scurt timp, să formeze un nucleu artistic cu un puternic potențial creativ. Scriind despre opera sa de înltă elevație spirituală și deosebită măiestrie, artista Doina Reghiș-Ionescu scria: “Trupul feminin, pe care toate epocile din domeniul artei l-au înfățișat în somptuoasa-i alcătuire, în fragilitatea și candoarea sa, este redat de artist ca o făptură paradisiacă, de o senzualitate discretă și delicată, un simbol al purității. În lucrările cu titluri sugestive sunt redate făpturi expresive, pline de grație și farmec, într-o împărăție a universului vegetal, a florilor, a miresmelor discrete și învăluitoare, din care armonii cromatice descind de pe suprafețele cromoatice ale enormelor petale ale buchetelor florale și din frunzișul dens al copacilor.”

„Un artist a cărui viziune se prezintă într-o continuă înnoire. Pictura sa comentează cu vervă coloristică subiectele puse la îndemână de realizarea imediată. Imaginea capătă o putere de notare a esențialului și cromatica ei, alternând tonurile incendiare cu alburile curate, se impune cu aplomb”, menționează criticul de artă Dan Grigorescu despre Matyas Iosif.

În acest an, Matyas Iosif ar fi împlinit 92 de ani. În memoria sa, familia și Filiala Deva a U.A.P.R,  organizează o expoziție omagială cu lucrări de grafică și pictură, în special din colecția familiei. “Prin lucrările sale prezente pe simeze, Maty (așa cum îi spuneam noi și cei apropiați) va fi, din nou, alături de noi și de creațiile sale, ce vor dăinui în timp”, a adăugat Doina Reghiș- Ionescu.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 16 – 28 februarie, zilnic, între orele 10.00 și 18.00.

 

Ada BERARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *