Articole pirotehnice, confiscate de către poliţiştii hunedoreni, în mai multe localităţi din judeţ.

Articole pirotehnice din clase interzise la comercializare către publicul larg, confiscate de către poliţiştii hunedoreni, în urma unor acţiuni, în mai multe localităţi din judeţ.

În cursul zilei de ieri, poliţiştii Biroului de Investigare a Criminalității Economice Petroșani şi cei ai Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase,  au efectuat activităţi de verificare a legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice, în zona unei pieţe agroalimentare din Petroșani.

În cadrul acţiunii, poliţiştii au depistat o femeie care oferea spre comercializare 387 de bucăți de articole pirotehnice tip baterii de artificii  din categoria F 2 (interzisă comercializării către publicul larg).

În cadrul aceleiaşi acţiuni, poliţiştii au mai depistat o femeie, care oferea spre comercializare 13 bucăți de articole pirotehnice tip baterii de artificii, din categoria F 2.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosare de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunilor de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice, iar obiectele pirotehnice au fost ridicate pentru cercetări.

Tot ieri, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase au efectuat activităţi de verificare şi în zona unui complex comercial din Petroşani, unde au identificat un petroşănean care deținea  și comercializa  către publicul larg, în mod ilegal, 1250 de bucăţi de articole pirotehnice tip baterii de artificii şi petarde din categoria F1, F 2, F3.

Şi în acest caz, poliţiştii au ridicat articolele pirotehnice şi efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice.

O acţiune asemănătoare a avut loc în zona unui complex comercial din Deva, unde poliţiştii au identificat o femeie care  și comercializa  către publicul larg , în mod ilegal, 175 de bucăţi de articole pirotehnice tip baterii de artificii  din categoria T1, F 2, F3 şi o altă femeie care oferea spre vânzare 255 de bucăţi de baterii  de artificii (articole pirotehnice din categoria  F3), în valoare de circa 38.000 lei,  care nu sunt  permise la comercializare către publicul larg.

De asemenea, poliţiştii au ridicat articolele pirotehnice şi efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice.

Şi la Uricani, poliţiştii au identificat doi bărbaţi, ambii din Uricani, care dețineau  și comercializau  către publicul larg, în mod ilegal,  12 bucăţi de articole pirotehnice tip ,,candele romane,, (din categoria F2) şi un articol pirotehnic tip rachetă (tot din categoria F2).

Poliţiştii au ridicat articolele pirotehnice şi efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice.

Tot ieri, poliţiştii de ordine publică şi cei ai Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Vulcan au efectuat o acțiune în zona unei pieţe din municipiul Vulcan, unde au surprins în flagrant un bărbat care comercializa mai multe  produse pirotehnice din categorii interzise la vânzare către publicul larg.

Fiind întrebat de poliţişti dacă posedă autorizație în vederea comercializării produselor pirotehnice și documente de proveniență și însoțire a mărfii, acesta a declarat că nu deține astfel de documente.

Bărbatul oferea spre vânzare 141 de produse pirotehnice din categoria F1 şi F2 (petarde, -candele romane,  granule pocnitoare,  moriști de sol etc.).

Obiectele pirotehnice au fost ridicate de poliţişti, care vor efectua cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice.

 

Vă reamintim că, potrivit legii (H.G. 1102/2014 privind stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice), articolele pirotehnice se clasifică după cum urmează:

 

 1. a) articole pirotehnice de divertisment;
 2. b) articole pirotehnice de scenă;
 3. c) alte articole pirotehnice.

        Articolele pirotehnice de divertisment la rândul lor se clasifică în următoarele categorii:

 

 1. a) categoria F1: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă;
 2. b) categoria F2: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse;
 3. c) categoria F3: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane;
 4. d) categoria F4: articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.

 

    Articolele pirotehnice de scenă se împart în următoarele categorii:

 

 1. a) categoria T1: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut;
 2. b) categoria T2: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

Alte articole pirotehnice se clasifică în următoarele categorii:

 1. a) categoria P1: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut;
 2. b) categoria P2: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

Limite de vârstă:

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Pentru a putea deţine, comercializa, transporta şi folosi articole pirotehnice,   persoanele juridice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz.

Potrivit dispoziţiilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată şi modificată, numai persoanele juridice autorizate au dreptul să deţină şi să comercializeze articole pirotehnice, după cum urmează:

 

 Persoane juridice autorizate :

 1. nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate;
 2. nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din categoriile 2-4/F2-F4. Obiectele pirotehnice din categoria 1/F1 pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului;
 3. organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3/F3 şi 4/F4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

 

Persoanele fizice

 1. nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din categoriile 2-4, P.2 şi T.2 .
 2. pot deține si folosi articole pirotehnice din categoria 1/F1 tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa.

 

 Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:

 1. a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
 2. b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
 3. c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
 4. d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
 5. e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
 6. f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
 7. g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

 

În perioada următoare, poliţiştii hunedoreni vor intensifica acţiunile de verificare a legalităţii comercializării articolelor pirotehnice de către agenţii economici sau persoanele fizice autorizate. Controalele vor viza  aspecte privind deţinerea, depozitarea, comercializarea, transportul şi folosirea articolelor pirotehnice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.