Asistenţa religioasă şi vizita familiei, permise pentru pacienţii COVID-19 în stare gravă

Pacienţii internaţi cu COVID-19 şi aflaţi în stare gravă vor putea beneficia de asistenţă religioasă, la cerere şi cu acordul medicului curant, clericul care oficiază serviciul religios, cu o durată de cel mult 15 minute, urmând să poarte echipament complet de protecţie, asigurat de unitatea medicală. Totodată, pacienţii în stare gravă vor putea primi vizita unui membru al familiei, tot cu acordul medicului şi cu respectarea măsurilor de protecţie. „Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului şi sicriul în care se aşază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinţei familiei decedatului şi a ritualurilor cultului de care aparţine”, arată Ministerul Sănătăţii. Ministrul Vlad Voiculescu afirmă că reglementările anterioare au avut rostul lor, la vremea respectivă, dar „informaţiile suplimentare pe care le avem între timp despre virus şi recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ne permit să facem aceste câteva schimbări care să facă lucrurile ceva mai… omeneşti”.

Ministrul Vlad Voiculescu a arătat, într-o postare pe Facebook, că în câteva ore, odată cu apariţia în Monitorul Oficial, un nou ordin de ministru va reglementa următoarele:

“1. Pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 în stare gravă într-un spital vor putea fi vizitaţi de un preot/pastor;

2. Pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 în stare gravă într-un spital vor putea fi vizitaţi de un membru al familiei;

Ambele desigur, cu acordul medicului curant şi în condiţii de siguranţă pentru toată lumea, ţinând cont de situaţia extrem de grea din spitale în aceste zile.

3. Şi da, persoana decedată va putea fi îmbrăcată iar înhumarea/ incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, dar în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinţei familiei decedatului şi a ritualurilor cultului de care aparţine, respectând desigur normele prevăzute de lege”, a explicat Voiculescu.

El a menţionat că sunt modificări la care s-a lucrat în Ministerul Sănătăţii, după un parcurs firesc ce a presupus consultarea a trei comisii de specialitate şi a reprezentanţilor cultelor.

 

news.ro

foto: Inquam Photos/Virgil Simonescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *