ASOCIAȚII DE PROPRIETARI. În ce condiții pot fi date în folosință personală spațiile comune dintr-un bloc

Se întâmplă, adesea, la bloc ca unii proprietari de apartamente să pună stăpânire pe spațiile comune (holuri, subsoluri, uscătorii ori terase), transformându-le în cămară sau depozit pentru obiecte personale – de la biciclete și cărucioare până la electrocasnice scoase din uz, împiedicând sau restricționând astfel accesul altor proprietari din imobil în aceste spații.

Ce prevede Legea asociațiilor de proprietari în privința folosirii private a unui spațiu comun și în ce condiții este posibil acest lucru.

Conform art. 43 alin. (1) din Legea nr. 196/2018, spațiile comune din bloc pot fi atribuite unui proprietar din imobil DOAR dacă drepturile celorlalți proprietari de apartamente nu sunt afectate. Altfel spus, nu pot fi date în folosința exclusivă a unei persoane căile de acces în bloc, intrarea în lift sau holul din fața apartamentului altui proprietar.

Pe de altă parte, atribuirea spațiilor comune în folosința exclusivă a unui proprietar din bloc se face doar cu ACORDUL scris al TUTUROR PROPRIETARILOR din acel imobil și în baza unui contract pe care Asociația de Proprietari îl încheie cu proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea din proprietatea comună.

Contractul va avea o valabilitate de cel mult 12 luni și poate fi reînnoit în aceleași condiții în care a fost încheiat – deci, doar cu acordul ambelor părți (art. 43 alin. 4).

DE REȚINUT! Legea asociațiilor de proprietari conține și prevederi legate de veniturile care se obțin din atribuirea spațiilor comune în folosință exclusivă. Acestea aparțin asociației – deci, nu se plătesc proprietarilor! – și alimentează DOAR fondul de reparații.

IMPORTANT! Reprezentanții asociațiilor de proprietari și proprietarii de apartamente din municipiul Deva pot solicita Direcției de Asistență Socială Deva sprijin, îndrumare și consiliere privind drepturile și obligațiile ce le revin, conform legii, în administrarea proprietății comune – la numerele de telefon 0755.878.637 și 0254.218.030 / Tasta 7 (Compartiment Asociații de Proprietari), de luni până joi – între orele 8:00-16:30 sau vineri – între orele 8:00-14:00.

 

Direcția de Asistență Socială Deva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *