Autorităţile de la Viena impun restricţii pentru românii care intră în Austria

Cetăţenii care călătoresc din România vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecţia cu COVID-19 efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria, iar în absenţa acestui certificat, cetăţenii care călătoresc din România cu destinaţie finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, în caz contrar amenda putând ajunge până la 1.450 de euro, anunţă MAE, care precizează că a făcut demersuri pe lângă autorităţile de la Viena pentru a decala implementarea acestor măsuri, în condiţiile în care acestea ar fi dorit aplicarea imediată.

„Partea austriacă a comunicat astăzi că, începând cu data de 9 iulie, ora 0.00, toţi cetăţenii care călătoresc din România cu destinaţie finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecţia cu COVID-19 (PCR, RT), efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria. În absenţa acestui certificat, cetăţenii care călătoresc din România cu destinaţie finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro. De asemenea, au informat că va exista posibilitatea ca această categorie de cetăţeni să fie testaţi la intrarea în Austria, în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării. Potrivit autorităţilor austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetăţenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinaţii din alte state şi în cazul transportului de mărfuri”, anunţă MAE
Instituția precizează că încă din cursul zilei de marţi, au fost întreprinse, în regim de urgenţă, demersuri la nivel de ministru al afacerilor externe pe lângă omologul austriac – ministrul federal pentru Europa, integrare şi afaceri externe, Alexander Schallenberg, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene în MAE român pe lângă omologul austriac – ministrul federal austriac pentru UE şi Constituţie, Karoline Edtstadler, cât şi prin intermediul Ambasadei României la Viena şi Ambasadei Austriei la Bucureşti, pentru a solicita decalarea datei de implementare a acestei măsuri, faţă de intenţia iniţială de aplicare imediat după momentul anunţului, precum şi pentru clarificarea modului de implementare a acestor măsuri.
Totodată, partea română a subliniat că această măsură trebuie să afecteze cât mai puţin contactele directe dintre cele două state, mediul de afaceri şi turismul, ţinând cont şi de proximitatea geografică, dinamica relaţiilor bilaterale, inclusiv în domeniul economic, precum şi de faptul că Austria reprezintă un stat important de tranzit pentru cetăţenii şi transportatorii români. Partea română a evidenţiat, de asemenea, că Austria este în prezent pe lista statelor exceptate de la măsura de carantină, fiind, totodată, una din destinaţiile pentru care a fost permisă reluarea zborurilor.
Partea austriacă a precizat că măsura anunţată are caracter temporar, aceasta urmând a fi revizuită în funcţie de evoluţiile epidemiologice.
Ministerul Afacerilor Externe continuă dialogul cu autorităţile austriece şi va comunica public elementele de noutate care vor fi transmise oficial de către partea austriacă.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *