Deva: Autoritățile locale vor să pună capăt unei situații intolerabile din apropierea ștrandului

Un conflict mai vechi mocnește de ani de zile. Chiar lângă Ștrandul Municipal, un cetățean crește cai și alte animale, fără nicio formă legală! Dejecțiile de la ferma improvizată se varsă pe domeniul public, ajung chiar pe terenul ștrandului, iar întreaga zonă e învăluită într-un miros pestilențial. Primarul Devei, Florin Oancea, a fost, astăzi, prezent în zonă pentru a vedea care este situația la fața locului.

Cetățenii nemulțumiți de mirosurile neplăcute, dar și de aroganța vecinului lor neinteresat de restul oamenilor din jurul său, au chemat ”întăriri”, în speranța că problema va fi remediată în cel mai scurt timp posibil. Primarul Devei, Florin Oancea, a fost prezent, în acel cartier, alături de angajați din Administrația Locală, tocmai pentru a căuta soluții potrivite pentru această problemă extrem de deranjantă.

„Deva nu este „sat fără stăpân” și tocmai de aceea trebuie să respecți legea în vigoare. Ne-am informat. Este un focar de infecție. Deranjează întreg acest cartier. În fiecare zi, pe această perioadă de vară, vin între 1500 și 2000 de deveni la ștrand și trebuie să suporte mirosurile pestilențiale provocate de dejecțiile de la animalele pe care le are, animale mari… cai, pe care le și comercializează. Proprietatea este a mătușii dânsului care nu locuiește în Deva, locuiește în Anglia. Dânsul are domiciliul de Germania și locuiește ilegal aici. Caii pe care îi ține, îi ține ilegal”, a declarat primarul Florin Oancea de la fața locului.

Primii pași spre rezolvarea situației au fost parcuși deja. În această dimineață, la solicitarea Primarului, reprezentanții administrației locale au avut, la Prefectură, o întâlnire cu prefectul județului, Fabius Tiberiu Kiszely și cu reprezentanții instituțiilor care au atribuțiuni în apărarea stării de sănătate a populației: Direcția Sanitară, Direcția Sanitar-Veterinară, Garda de Mediu, precum și cu juriști din Primărie și Prefectură și cu reprezentanți ai Poliției Locale.

„Vom face un comitet de situații de urgență și în perioada următoare o să vedeți că facem curățenie. Este clar. Omul acesta nu respectă legislația în vigoare, nu are respect față de vecini, nu are respect față de nimeni. Ați văzut cum se comportă și ce limbaj are. Animalele nu sunt verificate de niciun veterinar. Pot să fie bolnave. Ați văzut dejecțiile unde merg, pe domeniul public. Intră în pânza freatică. Ștrandul este în imediata vecinătate și nu putem să lăsăm lucrurile să continue”, a mai declarat edilul șef al municipiului.

În cazul Direcției Sanitar-Veterinare, amenda prevăzută de lege poate ajunge la 20.000 lei. Conform primarului, cetățeanul în cauză, de altfel, are deja trei astfel de amenzi neplătite.

Astăzi, 1 iulie, Primarul a convocat o dezbatere publică pentru data de joi, 4 iulie, ora 14:00, în Sala Mare a Primăriei Deva, cu tema: ”Modificarea regulamentului de creștere și deținere a animalelor domestice și a păsărilor de curte în Municipiul Deva.”

Primarul Florin Oancea anunță că în această săptămână va convoca, pentru data de luni, 8 iulie, o ședință extraordinară a Consiliului Local prin care să modifice o hotărâre de consiliu local, referitor la regulamentul de creștere și deținere a animalelor domestice și a păsărilor de curte în Municipiul Deva. Edilul vrea să interzică creșterea ovinelor, caprinelor, porcinelor, cabalinelor, bovinelor , precum și a păsărilor de curte în zonele A și B din municipiu.

Paul Muntean

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *