Bani pentru Valea Jiului. Siguranță pentru oameni

Prin măsurile adoptate, Guvernul PNL condus de Ludovic Orban dă dovadă de o preocupare constantă pentru Valea Jiului și locuitorii acestei zone și continuă să aloce fondurile necesare pentru rezolvarea problemelor economice și sociale.

Așa cum primul act normativ emis de Guvernul Orban după învestitură, în luna noiembrie a anului trecut, a fost pentru minerii din Valea Jiului, pe care PSD i-a mințit și i-a neglijat chiar și atunci când au protestat blocați în subteran, așa și acum Guvernul PNL demonstrează că este preocupat în continuare de problemele economice și sociale ale angajaților din industria extractivă și nu numai.

Reamintim că Guvernul Orban este cel care a rezolvat problema minerilor de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului care protestau de 11 zile blocați în subteran și ignorați complet de Guvernul PSD. Prima ordonanță de urgență emisă de Guvernul PNL după învestitură a fost cea pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin programele de concedieri colective. O ordonanță care ar fi trebuit să fie dată cu un an în urmă, dar pe care social – democrații doar au promis-o, fără ca în realitate să și emită actul normativ.

Acest act normativ adoptat în urmă cu un an își dovedește aplicabilitatea și astăzi, când alți salariați de la SNIMVJ se pregătesc să își încheie activitatea și urmează să fie disponibilizați prin programe de concedieri colective, conform Deciziei C(2018) 1001 final a Comisiei Europene.

”Pentru acești oameni care urmează să fie disponibilizați, unii aflați în prag de pensie, Guvernul a găsit resursa financiară necesară pentru plata venitului lunar de completare ce va fi acordat după încetarea raporturilor de muncă, în conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 69/ 2019. Acești oameni trebuie să aibă dreptul la o viață decentă și după ieșirea din sistem prin programul de concedieri colective. După discuțiile avute cu administrația din minerit, cu reprezentanții sindicatelor, am făcut demersuri în acest sens, concretizate în prezenta Hotărâre de Guvern, ca urmare a bunei conlucrări care există la nivel guvernamental”, a declarat Vetuța Stănescu, secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, care s-a aflat de mai multe ori în Valea Jiului în ultimul an.

Acest lucru este încă un semnal puternic că Valea Jiului reprezintă o zonă pe care Guvernul condus de Ludovic Orban o are permanent în atenție.

Prin OUG nr 69/ 2019 s-a stabilit cadrul legal pentru acordarea venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate în baza unui plan de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, iar Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului SA este unul dintre acești operatori economici.

”Coform notei de fundamentare, măsura concedierii colective va afecta 43 de salariați, suma alocată pentru măsurile de protecție socială, a veniturilor în completare, fiind de 92.000 de lei. Banii provin din bugetul asigurărilor de șomaj pe anul 2020”, a explicat Vetuța Stănescu – secretar de stat MLPDA.

Acest act normativ creează premisele asigurării protecției sociale a persoanelor concediate colectiv în baza planului de disponibilizare aplicat la SNIMVJ.

 

Partidul Național Liberal – Filiala Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.