Barajul de la Strei, sufocat de gunoaie

Ploile torențiale din ultimele ore au scos la suprafață tone de mizerii. Barajul de la Strei este sufocat de gunoaie. Barajul alimentează cu apă potabilă mai multe localități din nordul județului Hunedoara.

”Imaginile sunt cu barajul de pe râul Strei, din preajma localității Subcetate. Natura își poartă de grijă singură. Ce vedem în imagini nu e un dezastru punctual ci este suma dezastrelor de pe toate cursurile de apă care se varsă în Strei înainte de acest baraj. Nu e prima dată când avem parte de acest peisaj. În urmă cu câțiva ani, după o altă serie de ploi abundente, barajul arăta la fel. Obișnuiam să merg la pescuit în acea zonă. Supărat fiind de ce văzusem, am vizitat, rând pe rând, instituțiile: primăriile din zonă, Garda de Mediu, Apele Române, Hidroelectrica – pentru că instituțiile erau deja învățate să răspundă simplu: nu intră în atribuțiile mele, barajul e al lui X, apa e a lui Y, malurile sunt ale lui Z, deșeurile sunt ale altcuiva. Nu știau pe cine să amendeze, nu știau cine trebuie să adune. Mă gândisem atunci că dacă instituțiile ar amplasa camere de supraveghere în locuri ușor frecventate din preajma cursurilor de apă, am găsi vinovați. Dar nu era o soluție să ne transformăm în Statul lui Big Brother. Vinovații sunt și în instituții, dar primii vinovați suntem noi, oamenii. Suntem noi, cei care stăm și privim nepăsători când cineva aruncă tot ce îi pică în mână unde nu se cuvine”, spune Călin Pop, care a surprins și imaginile cu barajul sufocat de gunoaie.

Peste 40 de localități sunt alimentate cu apă potabilă din barajul de la Hațeg, între aceste fiind Deva, Simeria, Călan și altele.

 

Colaborator

foto: Călin Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.