Biserica din Densuș învăluită într-o aură misterioasă

Biserica din Densuș este învăluită într-o aură misterioasă. Monumentul istoric a căpătat o aură specială în aceste zile. Vremea mohorâtă și ploaia măruntă au învăluit biserica de piatră. La 10 km vest de Hațeg se află biserica din Densuș, un straniu monument al creștinismului, construit cu materiale de construcție din templele romane. Ar putea fi primul edificiu creștin de pe teritoriul României. Spunem poate, deoarece istoricii nu au reușit sa descifreze încă taina bisericii din Densuș.

Există mai multe teorii: că ar fi fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus, ucis de daci, că ar fi fost la origine un templu roman închinat zeului Marte sau ctitorie a goților din secolul IV. Biserica este atestată documentar din 1280, dar cercetări recente susțin că ar putea fi mult mai veche.

Arhitectura e ciudată și nu poate fi încadrată în niciun curent cunoscut de arhitectură. Picturile de pe registrele superioare ale pereților naosului și de pe altar aparțin zugravului Ștefan. Semnătura lui se vede și astăzi.

În biserica din Densuș se slujește si astăzi, fiind singurul lăcaș sfânt de o asemenea vechime în care s-a slujit fără întrerupere, dup[ ritul ortodox, de la înființare ;i pân[ astăzi.

Colaborator

FOTO: Victor Ilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *