BNR invocă oficial posibilitatea de a prelua atribuțiile privind protecţia consumatorilor de servicii financiare

Banca Naţională a României transmite secretarului general al Senatului că la nivelul BNR au fost elaborate propuneri de ordin legislativ în vederea stabilirii unui cadru legal prin care să fie alocate Băncii Naţionale a României competenţe de protecţie a consumatorilor de produse şi servicii financiar-bancare.

„Prin acest demers se urmăreşte preluarea de către banca centrală a atribuţiilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în ceea ce priveşte produsele şi serviciile financiar-bancare furnizate de entităţile aflate în aria de competenţă a Băncii Naţionale a României, potrivit cadrului legal în vigoare, fără a modifica pe fond conţinutul sau modul de exercitare a acestor competenţe. Propunerile legislative, astfel formulate, urmează să fie comunicate iniţiatorului legislativ, în vederea promovării proiectului de act normativ pentru a fi supus dezbaterii parlamentare”, se arată într-o scrisoare a guvernatorului Mugur Isărescu.

Menţiunea din scrisoarea lui Isărescu este prima manifestare concretă a interesului BNR pentru înlocuirea ANPC în supravegherea comportamentului băncilor faţă de consumatori. Cum banca centrală nu are drept de iniţiativă legislativă, proiectul la care face referire guvernatorul ar trebui să fie preluat de Guvern sau de un parlamentar, precizează Profit.ro.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.