Bolnavă de cancer, abandonată de ambulanță la birtul din sat

O bolnavă de cancer din comuna Brănișca a fost abandonată de șoferul ambulanței – care trebuia s-o ducă acasă, la birtul din satul Boz. Oamenii aflați acolo, la băut, s-au străduit să-i găsească femeii un adăpost, până când ar fi venit rudele s-o ia acasă. Fiul femeii locuiește într-o zonă retrasă, fără semnal la telefonie și își aștepta mama să sosească acasă. În cele din urmă, bolnava a ajuns la domiciliu cu o mașină a Primăriei Brănișca.

Alin Bîc este fiul bolnavei și are 32 de ani. Are grijă de mama lui și de tată, care este paralizat. Mihaela Bîc a fost internată la Oncologie înainte de Crăciun. Atunci a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență din Deva tot cu o ambulanță, care a preluat-o din fața porții.

”Uite, e mama lui Alin, nu se poate deplasa, hai s-o băgăm aici, în casă la poștăriță”

”Am fost după mama la Deva, ca să îi fac externarea, fiindcă ea nu se poate deplasa. Doamna doctor mi-a dat-o la 16:02, eu am avut ocazia să merg acasă cu cineva cu mașina, că știam că pe mine în Salvare nu mă poate lua. Am zis să vin înaintea Salvării, că tata este și el la pat. Am ajuns acasă și am așteptat să vină Salvarea. Aici nu prea avem semnal, trebuie să stau eu la semnal. Abia după ora 17:00 a luat-o salvarea să o aducă acasă. De unde a întors mașina, când au venit cu mama către casă, mai erau patru, cinci kilometri. A întors mașina și a lăsat-o în față la birt, în satul Boz. Acolo a oprit și a lăsat-o. Erau niște oameni la bere, la țigară. Oamenii din satul Boz mă cunosc și au zis: ”Uite, e mama lui Alin, nu se poate deplasa, hai s-o băgăm aici, în casă la poștășiță, până își face omul rost de mașină, s-o ducă acasă! Băieții care l-or ajutat pe șofer s-o dea jos pe mama din mașină mi-au spus că șoferul le-a zis că are o urgență la Ilia. A lăsat-o, pur și simplu, în drum! Pe o persoană care nu se poate deplasa!”

Poștașul din Brănișca: ”Ce era să fac? Am primit-o. S-o las în drum?”

Alina Cornean este factorul poștal din comuna Brănișca. Femeia confirmă spusele bărbatului, fiindcă bolnava a fost adăpostită în casa ei, până a fost preluată de mașina primăriei.

”Eu am văzut ambulanța că s-a dus în sus, către Bărăști, spre unde stă Mihaela. Apoi m-am trezit că mă sună de la birt un băiat, care mi-a zis că mă caută șoferul de la ambulanță. Am ieșit la stradă, mi-a zis că nu a putut să urce. Am  ținut-o la mine, am sunat pe domnul primar, el i-a dat o mașină. Unde stă ea nu este semnal, numai dacă iese undeva, pe deal. Ce era să fac? Am primit-o. S-o las în drum?”, spune Alina Cornean.

A ajuns acasă cu mașina primăriei

Adel Ștef, primarul comunei Brănișca, susține că drumul spre casa femeii bolnave este bun, dar se poate ca șoferul să fi fost mai… emotiv din fire.

”Zona respectivă se numește Bărăștii Iliei. Drumul este bun acolo, puteți veni cu mașina, este drum de macadam, urcă mașina mică până sus, la ultima casă. De la casa poștăriței până la doamna Bîc acasă sunt vreo șapte kilometri. Au mai fost ambulanțe acolo, în zonă. O fi fost șoferul mai emotiv, că a văzut că este drum de munte, era și întuneric… Dar noi avem mașină de intervenție, am fost sunat și am dus-o pe femeie acasă. Sunt 20 de suflete în zona respectivă, factorul poștal urcă în fiecare lună acolo, urcă cu mașina. Nu era zăpadă, nu era gheață, nu știu ce a fost acolo”, a declarat Adel Ștef.

Șefii Ambulanței Hunedoara: ”Sunt doar niște zvonuri”

Oficialii Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Hunedoara au fost sunați, pentru obținerea unui punct de vedere cu privire la întâmplarea relatată. Dr. Valeria Filimon, șeful SAJ Hunedoara, susține că procedurile au fost respectate în acest caz și că, dacă avem nevoie de mai multe detalii, cineva trebuie să facă… o sesizare. Nu e de ajuns că am sunat. Mai mult, dr. Filimon susține că este vorba doar despre simple… interpretări.

”Punctul nostru de vedere se face doar atunci când avem o plângere. Astea sunt doar niște zvonuri. Nu am de ce să mă sesizez. Știu ce a fost, dispeceratul m-a anunțat. Din punctul nostru de vedere, s-a respectat toată procedura. Nu știu… Că unul a vorbit nu știu ce, că celălalt a zis nu știu ce și că s-a ajuns la niște interpretări… Trebuie să fie o sesizare scrisă. Din partea cui? A aparținătorilor, a dumneavoastră… Atâta vreme cât eu nu am nicio sesizare scrisă, nu am de ce să fac un punct de vedere la ceva ce nu există”, a declarat șeful SAJ Hunedoara.

Anamaria NEDELCOFF

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *